Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Fjernlånskonference på Hindsgavl
For biblioteker
Navigation
 

Fjernlånskonference på Hindsgavl

Af Diana Lauridsen, bibliotekar, Statsbiblioteket

Foråret viste sig fra sin smukkeste side, da FORFRA (FORum for Fjernlån, Reference og Accession) afholdt Fjernlånskonference på Hindsgavl Slot i dagene 30.-31- maj 2013.

Temaet denne gang var ”Brugerstyret indkøb og fjernlån”, og ca. 75 deltagere fra forsknings-, folke- og uddannelsesbiblioteker var mødt op for at deltage i et par udbytterige dage, hvor der var mulighed for at hente inspiration og skabe faglige netværk med kolleger. Rygterne om en spændende konference var nået ud over landets grænser, da også nordmænd havde fundet vej til det fynske slot.

Brugerstyret accession
Først på programmet var Suzanne Ward, Perdue University Libraries, Indiana, der fortalte om erfaringer med brugerstyret accession. Fremfor at foretage materialevalg via fagreferenter har man i en periode udelukkende indkøbt efter brugerønsker, og det har vist sig, at der er flere udlån på brugerinitierede indkøb end på titler indkøbt af fagreferenter. Desuden er de gået over til at indkøbe e-bøger enkeltvis i stedet for i pakker, hvilket er en stor besparelse.
De mange erfaringer har Suzanne M. Ward nedfældet i bogen ”Guide to implementing and managing patron-driven acquisitions”. Bogen er indkøbt af Statsbiblioteket, så hvis du er interesseret i at vide mere, vil den inden længe kunne bestilles via Danbib.

Poul Erlandsen var på banen med Det Kongelige Bibliotek/KUBIS’ erfaringer med serviceforbedringer i materialeforsyningen og problematikken: købe, reservere, fjernlåne? Man har ligeledes foretaget målinger på udlån af de professionelt anskaffede materialer, og der er stor interesse for ændring af accessionspolitikken. Som udgangspunkt købes udelukkende e-bøger men på forespørgsel skaffes dog stadig trykte udgaver.

Foranlediget af disse oplæg vil vi på Statsbiblioteket foretage en undersøgelse af efterspørgslen på vores egne indkøbte materialer. Undersøgelsens resultat vil være klar til næste netværksmøde i lånesamarbejdet.

E-bøger
Næste programpunkt var Jacob Heide Pedersen, Københavns Hovedbibliotek, der fortalte om forventninger til E-reolens fremtid, efterfulgt af Christine Bødtcher-Hansen, Forlæggerforeningen, som bidrog med forlagsbranchens udspil til fjernlån af e-bøger. Inger Andersen, Vejle Bibliotek, berettede om brugerstyret materialeindkøb på et folkebibliotek.

Gruppearbejde
En gang gruppearbejde under åben himmel løsnede tungebåndene. Fjernlån af e-bøger blev ivrigt diskuteret, og opgaven lød på at give et bud på, hvordan PDA (Patron–Driven Acquisitions) påvirker fjernlån og udlånstal.

På bølgen blå
Konferencedagen sluttede med tilbuddet om en sejltur på Lillebælt. To både med konferencedeltagere stævnede ud fra slottets badebro og tog turen rundt om Fænø – alt i mens solen skinnede, marsvinene sprang, og netværk blev skabt.

Nyt fra Kulturstyrelsen og DBC
På konferencens anden dag fortalte Leif Andresen, Kulturstyrelsen, først om de nye retningslinjer for fjernlån, hvor bl.a. automatik og servicedeklarationer er i fokus, og dernæst om sammenhængende adgang til digitalt materiale og andre bibliotekstjenester: CULR (Core User Library Registry) og SAOU (Service for Authentication of Objects and Users). Hovedpointen er, at i stedet for betragtningen, at et bibliotek har lånere, skal det ses som, at en låner har biblioteker.

Kirsten Larsen, DBC, informerede om det nye bibliotek.dk, som forventes i drift til september, samt om automatisk fjernlån af egen materialer. En arbejdsgruppe bestående af ni biblioteker har – ud fra fastlagte parametre - testet automatisering af egne materialer. Et etårigt projekt med éns parametre for alle er aftalt med Kulturstyrelsen. Det er frivilligt, om man vil være med i projektet.

Fjernlån og e-ressourcer – en selvmodsigelse?
Helle Brink, Aalborg Universitetsbibliotek, afsluttede dagen og konferencen med et kig på, om fjernlån og elektroniske ressourcer er en selvmodsigelse. Konklusionen blev, at det er det – men det kan være et godt værktøj til at skaffe adgang til materiale, der ellers ville være utilgængeligt for biblioteksbrugerne.

Næste Fjernlånskonference på Hindsgavl bliver 28.-29. maj 2015. Statsbiblioteket afholder næste møde for netværk i lånesamarbejde i november. Datoer annonceres via For Biblioteker efter sommerferien.