Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Fokus på optimeret fjernlån (3)
For biblioteker
Navigation
 

Fokus på optimeret fjernlån (3)

Udgivet 8. december 2010

nyhedsillustration_fjernlånsnetværk

Af Else Refstrup og Helle Brink.

Netværket "Fjernlån - nu og i fremtiden" afholdt møde på Statsbiblioteket i november. Vi bringer tredje og sidste del af en serie beretninger om indhold og diskussion fra mødet. Denne gang om vigende tal for interurbanlån samt fokus på uafhentede fjernlån. Netværkets formål er at danne et forum for videns- og erfaringsudveksling i bibliotekernes lånesamarbejde.

Fjernlån på retur
Bibliotekerne kan samstemmende rapportere om stigninger i det automatiserede fjernlån og fald i de såkaldte manuelle fjernlånsaktiviteter. De fleste begrunder denne, efterhånden vedvarende tendens, med udviklingen i de elektroniske licenser og digitale produkter generelt. Statsbiblioteket kan, som de eneste, konstatere stabilitet i den samlede mængde af fjernlån. Bibliotekets ”egne” brugere står for en faldende del af denne mængde, imens mængden af fjernlån, der håndteres som en service til bibliotekerne, er stabil til svagt stigende.

Uafhentede fjernlån og indkøbspolitik
Jørn Lybech, Holstebro Bibliotek, leverede oplæg til en debat om bibliotekernes indkøbspolitik. Debatten skulle ses i lyset af ressourceforbruget i fjernlån, forstået sådan at det muligvis betyder, at en strammere indkøbspolitik medfører flere fjernlån. Den efterfølgende debat omhandlede i høj grad, hvordan bibliotekerne imødekommer ressourcespild i form af uafhentede fjernlån. Jørn Lybech havde medbragt egne statistiker på ikke-afhentede fjernlån – og for at kvalificere fortsættelsen af diskussionen på næste møde var der enighed om at alle foretager den samme research og sender resultatet til Statsbiblioteket, som efterfølgende vil opsamle og udsende et overblik til alle deltagere – senest i forbindelse med næste møde.

Næste møde planlægges
Netværket ”Fjernlån – nu og i fremtiden” forventer at træde sammen igen til marts i det nye år, og der er allerede punkter på dagsordenen: Praksis med Z39.50 og ITEM ORDER. Hvordan ser beskederne ud, når vi kommunikerer fra elektroniske låneservices fra DBC, folkebibliotekerne og Statsbiblioteket. Invitationen vil blive udsendt til netværkets medlemmer. Evt. henvendelser om netværket kan rettes til Helle Brink.