Flygtningesituationen og folkebibliotekerne
Foto: Foto udlånt af den boligsociale indsats i Tingbjerg. Foto: Mikal Schlosser
Af Nicola Ravden og Eva Fahnøe Buch.
Folkebibliotekerne har altid været en vigtig samfundsaktør, når det kommer til den lokale integration af flygtninge og indvandrere. SBCI - BiblioteksCenter for Integration mærker tydeligt et øget fokus på området igen i form af stigende henvendelser fra bibliotekerne, både i form af bestillinger af bøger, film og musik på diverse sprog samt en interesse for at kunne give information og tilbud på blandt andet arabisk til målgruppen.
Der er flere initiativer i gang, og blandt andet har Danmarks Biblioteksforening og Bibliotekarforbundet i foråret undersøgt bibliotekernes håndtering af flygtningesituationen. Ca. 80 % af de adspurgte biblioteker planlægger eller har allerede særlige tiltag rettet mod flygtninge – læs artiklen.
Tirsdag 27. september 2016 afholdes konferencen Veje til et hverdagsliv for flygtninge og indvandrere i Danmark i samarbejde på Slots- og Kulturstyrelsen og BL – Danmarks Almene Boliger. Konferencen har været et tilløbsstykke, og er allerede udsolgt, men det vidner om et stort behov for en koordineret indsats på området. Læs mere... (link udløbet)
Startpakke
SBCI har en række tilbud til folkebibliotekerne, som kan understøtte kommunernes tilbud til både asylansøgere, flygtninge og indvandrere generelt og arbejder på at udvikle ny services i den forbindelse. I startpakken finder man:
- Depotlån
Alle biblioteker kan gratis låne materialedepoter bestående af bøger, lydbøger, musik og film til voksne og børn.
- Verdensbiblioteket – adgang til digitale film og musik
Dit bibliotek kan tilbyde gratis streaming af film og musik på indvandrersprog til alle, der bor i Danmark. Det er også muligt at finde omtale og anbefalinger af bøger på sitet.
- Kataloger
BiblioteksCenter for Integration laver kataloger over bøger, musik og film indkøbt på de fem mest efterspurgte sprog. Katalogerne kan benyttes som et formidlingsværktøj over for fremmedsprogede lånere.
- Sprogstimulering
BiblioteksCenter for Integration har i samarbejde med Kulturstyrelsen i 2015 udgivet en ny udgave af den populære pjece ”Læs med dit barn” på ni sprog, der giver voksne inspiration til højtlæsningsbøger for børn. Det er desuden muligt at låne sprogkufferter til sprogstimulering.
- Vejledning til bibliotek.dk på flere sprog
Her kan du finde en vejledning til søgning i bibliotek.dk på 15 sprog, og prædefinerede søgninger på fx skønlitteratur, madlavning og historie.
- Oversatte tekster til skilte og hjemmeside
Her kan du få tekster på fem sprog (arabisk, bosnisk/kroatisk/serbisk, persisk, tyrkisk og urdu) til anvendelse på skilte, som bogindstik og regler for brug af internet.
- Statistik over indvandrere og efterkommere
Her kan du få mere at vide om den demografiske sammensætning i din kommune.
Verdensbiblioteket
Alle borgere i Danmark kan frit benytte verdensbiblioteket.dk, hvor man kan streame film og musik på mange sprog, og finde flersprogede omtaler af tusindvis af bøger til børn og voksne med link til bestilling.
En introduktionsvideo på arabisk, dansk og engelsk er på trapperne, og den kan blandt andet bruges på storskærme, bibliotekernes hjemmesider, Facebook og lignende.
Asylansøgere, som endnu ikke har et bibliotekslånerkort eller et NemID, kan oprettes som låner på de lokale folkebiblioteker via sit ID nr., og kan på den måde også få adgang til Verdensbiblioteket. Film og musik kan streames på alle platforme, altså både mobil, tablet og via pc.
Ønsker du at blive kontaktet af en medarbejder på SBCI, så skriv til os på sbci@statsbiblioteket.dk eller ring på 4473 4604.