Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Forårets møder i Netværk for lånesamarbejde
For biblioteker
Navigation
 

Forårets møder i Netværk for lånesamarbejde

Udgivet 3. juni 2019

Jubilæumskager fra hhv. Aarhus og Ballerup

Det Kgl. Bibliotek kan i år fejre 10 års jubilæum med ”Netværk i lånesamarbejde”.

Over 100 medarbejdere fra landets biblioteker mødets 21. og 23. maj i henholdsvis Aarhus og Ballerup for at udveksle erfaringer og nyt omkring lånesamarbejde og services på tværs af bibliotekerne.
Se program her >> (pdf)

Else Refstrup, Det Kgl. Bibliotek, bød velkommen og indledte med en status på de seneste nyheder fra Det Kgl. Bibliotek, herunder fjernlånsaktivitet og UNGLI.

Pr. 1/6 overtager Det Kgl. Bibliotek opgaven med at forhandle og administrere licenser til ungdomsuddannelserne fra DEFF. Opgaven er beskrevet i en tidligere artikel her på For Biblioteker.

Vi tog desuden et tilbageblik på de emner, der var til debat på netværkets første møde i 2009, og kunne konstatere, at der er stort sammenfald i emner, til trods for at services som Digital Artikelservice og bibliotek.dk har gennemgået en stor udvikling.

Henrik Haagensen, også Det Kgl. Bibliotek, redgjorde for status vedr. Digital Artikelservice, hvor alle kommuner med undtagelse af to har abonnement. Sidst vi havde netværksmøde, var Det Kgl. Biblioteks nye bibliotekssystem i udbud. Der er nu valgt leverandør, og det får blandt andet betydning for den måde, vi kommer til at optræde på i det nationale lånesamarbejde. Planen er, at vi går i drift med systemet i oktober i år, og det får muligvis indflydelse på afholdelse af efterårets møder. Men vi vender tilbage herom.

Fra DBC deltog Nanna Agergaard, Laura Holm og Marianne Dybkjær, og de havde status om Netpunkt og BOB, se mere i særskilt artikel i næste uge.

Lene Stengaard fra DDB gav en indføring i igangværende projekter under DDB, bl.a. Studieuniverset.
Lenes præsentation kan ses her >> (powerpoint)

Præsentation ved Marianne Dybkjær, DBC

Vi har på de seneste møder givet en introduktion til forskellige digitale services fra Det Kgl. Bibliotek, bl.a. Danmark set fra luften og varehuskataloger.

Denne gang blev vi introduceret til en service af de lidt mere nørdede, men meget spændende. Bl.a. søgning på ord i Mediestream over tid og sted. Kim Andersen og Katrine Gasser fra Det. Kgl. Biblioteks IT-afdeling opfodrede alle til at gå hjem og lege videre og gerne komme med input til afsenderne.
Se præsentationen her >> (pdf)

Kim Andersen og Katrine Hofmann Gasser, Det Kgl. Bibliotek

Nyt fra deltagerkredsen, herunder Cicero-videndeling

Ekstra betaling for online adgang
Aviser og organisationer er begyndt at adskille trykte- og onlineabonnementer, så der skal betales særskilt for adgang til webarkiverne. Et eksempel er Forbrugerbladet Tænk. En konsekvens af dette kan være, at der fjernlånes langt flere artikler. Problematikken er videresendt til DDB.

Desuden havde flere bemærket, at Infomedia er begyndt at benytte sig af resuméform i stedet for at bringe hele artiklen.

Stregkoder
Endnu engang anmodes om, at man husker at fjerne egne stregkoder fra fjernlånt materiale, før man returnerer til långivende bibliotek.

Meddelelser fra Fjernlån Aarhus:

Returnering til udlandet
Undlad venligst at returnere direkte til udenlandske biblioteker, hvis materialet er formidlet af os.

Lån fra Nordiska Afrikainstitutet
For de mindre biblioteker returnerer vi gerne materialer, der skal retur til Nordiska Afrikainstitutet i Sverige, og vi står for portoudgifterne. Hvis I ønsker denne service, skal bestillingen foretages via os – i Danbib-posten klikkes på ”Ingen lokalisering? Bestil her”, skriv 820010 i det blanke felt og send. Så går det hele automatisk. Hvis I selv vælger at bestille, skal I returnere direkte.

SKAF-bestilling
SKAF-formularen finder man under Menu i Danbib og bruges til at bestille titler, der ikke er verificeret i Danbib. Udfyld så mange felter som muligt. Bemærkningsfeltet er ikke til bibliografiske oplysninger men benyttes til ekstra oplysninger, fx ”Ønskes kun fra Norden”, eller oplysninger om, hvor I har lokaliseret materialet.

Overskrivning af RFID-chips
Vi har desværre modtaget klager fra flere udenlandske biblioteker om, at deres chips bliver overskrevet. Derfor vil vi bede jer om at ikke at overskrive chip i det materiale, I modtager.

Vi sluttede mødet med 10 års jubilæumskage og kunne konstatere, at ni deltagere havde været med fra mødernes start i 2009.