Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Forsmag på brugerundersøgelsen
For biblioteker
Navigation
 

Forsmag på brugerundersøgelsen

Udgivet 6. december 2011

af Heidi Reidel Sørensen

BibZoom.dks brugerundersøgelse har nu været aktiv i to uger og har modtaget over 3000 besvarelser. Allerede nu er der flere tendenser, som springer i øjnene, og som har været de samme, siden de første 100 svar kom ind. Resultaterne er meget positive og giver samtidig stof til eftertanke.

Svimlende høj brugertilfredshed
Den bedste nyhed i brugerundersøgelsen er, at BibZoom.dks brugere er meget begejstrede for tjenesten. Over 80 % af brugerne vil ’Helt sikkert’ anbefale BibZoom.dk til andre, hvor mindre end 1,5 % siger det modsatte. Dette er en uhørt høj brugertilfredshed, som vi har al grund til at glæde os over.

Musikmarkedets grimme ælling

BibZoom.dks todelte strategi om at være ’mere end en jukebox’ og gå mod strømmen ved fortsat at satse på downloading, vinder også brugernes anerkendelse. Mere end halvdelen af brugerne læser det redaktionelle indhold og er positive overfor kvaliteten. Dette stemmer godt overens med statistikkerne, der også vidner om brugere, som tager sig tiden til at læse artikler og fordybe sig i materialet.

Vi spurgte også, om brugerne ville foretrække udvikling af streamingtjenesten eller fortsætte med downloads, men uden zipping og med automatisk genlån. Godt 70 % af brugerne foretrækker den download-løsning, som bliver en realitet med lanceringen af Organizer 2 den 1. februar. Undersøgelsen demonstrerer altså tydeligt, at der er et marked for formidling og download frem for streaming på en jukebox-tjeneste.

Stort uudnyttet potentiale
Mere interessante er disse tal dog, hvis man tænker dem sammen med fremtiden og statistikkerne for tjenesten. I år har godt 600.000 brugere besøgt BibZoom.dk så vidt, men kun en mindre del af disse har downloaded musik på siden. Det potentielle marked er altså allerede til stede på siden, men afholder sig fra at udnytte den centrale del af tjenesten, nemlig download.

En del af årsagen kan ligge i den nuværende ”mange-kliks-løsning”, som ikke kan konkurrere med andre ”ét-kliks-løsninger” på markedet; i hvert fald ikke når det kommer til et yngre og mere digitalt utålmodigt brugersegment. Der er derfor al årsag til at se fremad og glæde sig til lanceringen af Organizer 2, som vil bringe BibZoom.dks brugervenlighed helt på højde med markedets bedste – og endda give mere ejerskab offline over musikken end andre tjenester.

Stof til eftertanke
Med en så utrolig høj brugertilfredshed blandt BibZoom.dks brugere giver det stof til eftertanke, hvorfor der så ikke er endnu flere, der benytter tjenesten. De mange klik kan være en del af forklaringen, men for eksempel søgefunktion, musikudvalg, behovet for et lånerkort eller manglen på personaliseret indhold kan også spille en rolle. Efterhånden som vi lancerer forbedringer på disse områder og gentager brugerundersøgelsen, skulle vi gerne få et meget mere klart billede af dette.

Tilbage står dog, at Organizer 2 vil eliminere flere af de tekniske barrierer, der kan være mellem BibZoom.dk og en stor gruppe potentielle brugere. Udfordringen for BibZoom.dk i 2012 ligger derfor i at opsøge nye brugergrupper, som via Organizer 2 vil få en service, der passer bedre til deres forbrugsmønster. Når vi så gentager brugerundersøgelsen i det kommende år, vil vi forhåbentligt se helt nye brugersegmenter – men samme tilfredshed.

Handsken er kastet, og vi accepterer udfordringen!