Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Frivillige deler deres stemmer
For biblioteker
Navigation
 

Frivillige deler deres stemmer

Udgivet 21. maj 2013

Af Vibeke Nielsen

Projekt Del din stemme har succes med at få inddraget frivillige flersprogede borgere i formidlingen af litteratur, fortællinger, livshistorier, film og musik. Formidlingen sker via skrift, podcast og videoer, så også borgere fra overvejende orale kulturer kan deltage i formidlingen.

Rekruttering af frivillige

Det har været et meget omfattende og tidskrævende arbejde at rekruttere frivillige til projektet. Der er blandt andet afholdt infomøder for frivillige annonceret på frivillige.dk og Bibzoom World, samarbejdet med CPH Volunteers, sprogskoler og sociale boligbyggerier, opsøgende arbejde blandt bibliotekernes brugere og deltagelse i relevante lokale arrangementer for målgruppen.

De første 7-8 måneder gik hovedsagelig med rekruttering, hvilket var længere tid end forventet oprindeligt, så projektet er blevet forlænget med to måneder til 30. juni 2013. Indsatsen har dog virkeligt betalt sig, da der er kommet rigtig mange brugerbidrag fra de frivillige siden februar 2013.

Hvad bliver så delt?

Der er lige nu publiceret 43 anmeldelser af film, musik og litteratur, samt ni podcasts. Podcastene har meget forskelligt indhold. En kvinde fortæller om sit tvangsægteskab. Andre fortæller eventyr, som de kan huske fra barndommen. Projektet har i alt modtaget 87 bidrag indtil videre, hvoraf de 21 er podcasts. Der arbejdes desuden lige nu på at redigere flere videooptagelser, og der kommer løbende flere anmeldelser fra frivillige. Forventningen er, at det nok ender med 100 brugerbidrag, så projektets mål på 50 brugerbidrag er for længst nået.

Hvem er de frivillige?

Det er en meget blandet flok, hvor de yngste går i folkeskole og de ældste er pensionister. De frivillige, der har lavet podcasts, er alle flersprogede borgere. Der er blandt andet podcasts på swahili, somali, pashto og arabisk. Blandt de frivillige, der har bidraget med anmeldelser, er der en del danskere, men også frivillige fra f.eks. Sydamerika, Mellemøsten, Afrika og Østeuropa.

Vi forventede fra starten, at de flersprogede borgere ville skrive på deres eget modersmål, men flere har valgt at skrive anmeldelser på dansk for at blive bedre til skriftsproget, eller på engelsk.
Der er lige nu tilknyttet 31 frivillige til projektet, hvilket opfylder projektets mål på 30 frivillige i projektperioden.

Hvor kan man se brugerbidragene?

Alle publicerede brugerbidrag kan ses på Statsbibliotekets hjemmeside, på Bibzoom World og på projektbibliotekernes hjemmesider.

Projektet har fået støtte fra Kulturministeriets udviklingspulje for biblioteker, og det startede 1. maj 2012 og afsluttes 30. juni 2013. De deltagende biblioteker er Skanderborg Bibliotek, Ringsted Bibliotek, Blågårdens Bibliotek og Statsbiblioteket. Ønsker du at vide mere om projektet, så kontakt projektleder Vibeke Nielsen på mail vin@statsbiblioteket.dk.