Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Hemingway kom hjem til Statsbiblioteket... igen
For biblioteker
Navigation
 

Hemingway kom hjem til Statsbiblioteket... igen

Udgivet 29 august 2012

Af Jørn Ustrup

Gamle, glemte eller afskrevne klenodier dukker af og til op igen på uventede måder. I dette tilfælde drejer det sig om en sjælden Hemingway, som i sit lange fravær er gået hen og blevet særdeles værdifuld.

I forbindelse med oprydningen i et dødsbo over en af Statsbibliotekets ekstraordinært gode kunder, dukker et eksemplar af Ernest Hemingways "The Spanish Earth" frem af gemmerne. Bogen er registreret bortkommet lang tid før de elektroniske registreringer. Den har aldrig været udlånt og fremstår som ny.

"The Spanish Earth" af Ernest Hemingway, en førsteudgave fra 1938, og nummer 561 af 1000 i en særudgivelse, blev til som en transkribering af manuskriptet af Hemingways fortællermonolog til filmen af samme navn. Filmen skildrer de demokratiske og venstreorienteredes kamp mod fascisternes, senere vellykkede, forsøg på magtovertagelse.

I den første udgave af filmen lagde Hemingway stemme til fortælleren, men i en senere restaurering (2011) hører vi Orson Wells stemme. Bogen refererer dog fortsat til Hemingway som ophav.

Bogen "The Spanish Earth" er et sjældent syn, og i tiden fra bortkomsten og til dens genopdukken på Statsbiblioteket har den nået en anseelig pris. Førende antikvarboghandlere bortauktionerer værket, startende med kr. 50.000,-.

Velkommen tilbage Hemingway.