Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Hvorfor er det ikke gratis for bibliotekerne at stille kulturarv, tv, radio til rådighed?
For biblioteker
Navigation
 

Hvorfor er det ikke gratis for bibliotekerne at stille kulturarv, tv, radio til rådighed?

Udgivet 15. juni 2011

Af Jane Rasmussen

Statsbibliotekets Kontaktdag 2011, Workshop 1.

workshop 1.jpg
Steen Gori, Copydan.


Grundkursus i ophavsret
Copydan er en paraplyorganisation, der repræsenterer og forvalter rettigheder for skabende og udøvende kunstnere og skribenter samt film-, tv- og pladeproducenter, forlag og dagblade.

Steen Gori, underdirektør i Copydan, indledte workshoppen med et grundkursus i ophavsret. Copydan er et vigtigt led i kulturfødekæden både for biblioteker og andre kulturinstitutioner, der ønsker at formidle og tilgængeliggøre men også for kunstnerne selv, som i nogle tilfælde får 60-70 % af deres indtægt fra Copydans forvaltning af deres rettigheder.

AV-pakken
Gunver Heimdal-Kej, juridisk ekspert i Copydan, gennemgik kort den aftale, der findes på biblioteksområdet – og som Statsbiblioteket sælger som AV-pakken.
AV-Pakken giver de danske folkebiblioteker mulighed for at købe én samlet løsning for brug af audiovisuelle medier med ret til at vise tv, afholde koncerter og spille baggrundsmusik i biblioteksrummet og giver desuden adgang til over 50.000 retro-reklamefilm.

Pissegratis…?
En lidt provokerende indledning af Christian Søndergaard Christensen fra Styrelsen for Bibliotek og Medier, som fortsatte sit indlæg med at give en grundig indføring i, hvorfor det ikke kan være gratis at stille kulturarven til rådighed. Det kan ikke være gratis – for hvad skal vi så med bibliotekerne? Men hvad er den retfærdige pris? Og kan det blive for dyrt?

Diskussion og perspektivering
Flemming Munch, områdedirektør for OC-området på Statsbiblioteket, karakteriserede AV-pakken som et godt eksempel på ”One stop shopping”. Når man professionaliserer indkøb, er det både en fordel for Copydan /rettighedshaverne og for bibliotekerne og man kan forhandle sig frem til et lavere prisniveau.

En del indlæg på workshoppen handlede om prissætningen på AV-Pakken, som af mange biblioteker opleves som meget høj. Mange biblioteker er ikke kommer i gang med at tænke formidlingen af produkterne ind i biblioteksrummet.
Flemming Munch efterlyste afslutningsvist forslag til indhold i AV-Pakken.