Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / IFLA premiere i ’den anden ende af verden’
For biblioteker
Navigation
 

IFLA premiere i ’den anden ende af verden’

25. september 2011

Artikel af Flemming Munch, områdeleder ved Overcentral Området på Statsbibliotket. Artiklen er den tredje i rækken af fortællinger fra den netop overståede IFLA konference i Sydafrika.

Det var med en vis spænding, at jeg som nyvalgt medlem af IFLA sektion nr. 32 (Section on Library Services to Multicultural Populations) den 13. august drog af sted på den lange tur til Pretoria i Sydafrika.

Medlemskabet er en del af den internationale indsats som BiblioteksCenter for Integration (SBCI) i Statsbiblioteket har lovet vil være et vigtigt element i strategien for etablering og udbygning af vores videncenterfunktion. SBCI’s hovedopgave er som bekendt at understøtte de danske folkebiblioteker i udvikling og levering af services vedr. betjening af etniske minoriteter og etablering af et godt fundament for aktivt medborgerskab.

Et fantastisk klima, men man kan ikke bare gå ud

Noget af det første der slår en er, hvor fantastisk den sydafrikanske vinter er – ca. 25 graders varme, ikke en sky, tør luft og ret køligt om natten. Sådan et vinterklima kan opleves stærkt vanedannende, men i de sydafrikanske storbyer er der bare det problem, at al udgang stort set frarådes af både politi, hoteller m.v., og særligt hvis det foregår alene eller om aftenen. Om sikkerhedsrisikoen muligvis overdrives for at være på den sikre side, skal jeg ikke kunne sige, men der hører ikke megen fantasi til at forestille sig nogle væsentlige problemstillinger når nu mere end 25 % af befolkningen officielt er arbejdsløse, ca. 22 % af alle over 15 år har aids og den gennemsnitlige levealder er på bare 43 år.

Alt i alt betød disse forhold for mig, som formentligt for rigtig mange andre deltagere, at der ikke blev samme muligheder for at møde den lokale kultur i øjenhøjde som normalt når man er ude at rejse, og at de kulturelle indtryk i nogen udstrækning blev afgrænset til de IFLA arrangementer, der heldigvis var en del af.

Prækonferencen i Pretoria

I Pretoria skulle jeg deltage i en prækonference til årets IFLA hovedkonference, der skulle afholdes i Durban, der ligger ca. 1½ times flyvning fra Pretoria, fra den 18. – 23. august.

Prækonferencen var arrangeret i fællesskab mellem ’min sektion’ og sektionen for børn og unge læsere, og havde vel ca. 200 deltagere. Deltagerne bestod derfor også af et fint mix, og konferencen var faktisk meget udbytterig i forhold til etablering af kontakter, idéudveksling og netværk. Det var en lokal sydafrikansk arrangementskomite, der havde trukket det tunge læs med både at skabe et stærkt fagligt indhold samt en kulturel profil, og det var min oplevelse, at det hele var meget vellykket. Særligt tror jeg den fokuserede, og deltagerantalsmæssigt begrænsede del af konferencen, var en god introduktion for en ’nybegynder’ til den egentlige IFLA konference i Durban.

Hovedkonferencen i Durban

Som jeg skrev indledningsvist var det med en vis spænding, at skulle deltage i IFLA’s årlige hovedkonference, der i år havde ca. 3.500 delegater. Alene størrelsen og det meget store antal parallelle sessioner betyder, at man selv må bruge en vis forberedelsestid på prioritering af hvilke indlæg der skal satses på, hvis man vil være sikker på et godt udbytte. Selv valgte jeg at satse lidt bredt på de større plenum sessioner samt en lang række indlæg vedr. udnyttelsen af ny teknologi og bidrag vedr. biblioteksservices i flerkulturelle samfund.

Udover en række gode og tankevækkende indlæg bød hovedkonferencen på rigtigt gode muligheder for at etablere og udbygge personlige netværk, og samlet er det også min oplevelse, at denne del af arrangementet gav ’værdi for pengene’.

Hvordan sikrer vi at indsatsen omsættes til resultater?

Det er selvfølgeligt næsten altid svært at sikre en her og nu omsætning af internationale konferenceideer til praksis, men en første forudsætning er selvsagt fokus herpå, og SBCI vil i den sammenhæng bestræbe sig på både at informere om ideer og inspiration, men også løbende følge op.

Konkret er der efter konferencen, udover mange nye kontakter og inspiration, både små og lidt større ideer der nu skal følges op på, herunder overvejelser vedr. fællesindkøb med bl.a. Canada og Sverige, publicering af somaliske oplæste historier via Internet og telefon og udnyttelse af web 2.0 teknologi, men mere om det senere.

Nogle gode links

SBCI.dk http://new.statsbiblioteket.dk/sbci
IFLA org.  http://www.ifla.org/
IFLA sekt 32 http://www.ifla.org/VII/s32/index.htm