Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / ILDS – International fjernlånskonference i Chicago
For biblioteker
Navigation
 

ILDS – International fjernlånskonference i Chicago

Udgivet 4. oktober 2011

nyhedsillustration_ILDS12.jpg

Af Helle Brink og Diana Lauridsen Nauntofte

Den 12. Interlending and Document Supply Conference (ILDS) blev denne gang afholdt i Chicago. Temaet var ”Ressource Sharing in the Digital Age”, og fra den 19.-21. september var 194 fjernlånskolleger fra en stor del af verden mødt op for at deltage i konferencen.

Konferencen arrangeres – og hovedsponsoreres - af fjernlånssektionen under IFLA (The International Federation of Library Associations and Institutions), der er det globale talerør for biblioteker, biblioteksorganisationer og informationstjenester. Herudover støttes konferencen af en lang række sponsorer, der er repræsenteret med stande, vejledning og informationsmaterialer under konferencen.

International videndeling
ILDS konferencens mål er at undervise, informere, debattere og udveksle erfaringer om fjernlån og dokumentlevering, såvel som at sørge for rammerne for at skabe et netværk af personlige kontakter. Deltagerne bliver desuden præsenteret for et udpluk af de kulturelle, rekreative og kulinariske muligheder i den aktuelle konferenceby.

Get together
Konferencen er bygget op over et koncept, naturligvis med nyt tema og indhold år for år. Forløbet er således:
Dagen før selve konferencen afholdes prækonference. Det er et såkaldt ”Get Together”-arrangement, der afholdes for de tilrejsende, der under afslappede forhold får mulighed for at lære hinanden at kende. I år foregik det på spisestedet ”Branch 27”, der tidligere var en filial af Chicago Public Library. Et charmerende, lidt råt udseende sted med fyldte bogreoler på væggene.

Tre dages konference
Selve konferencen varer i tre dage og indledes af en hovedtaler efterfulgt af talere fra en række forskellige land. Denne gang dominerede, naturligt nok, amerikanske oplægsholdere, men der var yderligere bidrag fra lande som Canada, Australien, Italien, Tyrkiet, Nigeria, Kina, Tyskland og Danmark.

Networking for alle
Mindre lande (i bibliotekssammenhæng) får mulighed for - og bliver opfordret til – at byde ind med, hvad der arbejdes med i deres bibliotekssektor, og typisk indledes talerne med en kort introduktion til landet for eksempelvis at give en forståelse for biblioteksstrukturen i det pågældende land.

Der er rig lejlighed til at skabe personlige og faglige netværk mellem oplæggene, og værdien af de sociale arrangementer skal ikke underkendes. Der bliver ivrigt udvekslet erfaringer og nye tiltag på tværs af landegrænser og på tværs af middagsbordene.

Tid til kultur
Traditionen tro flettes den lokale kultur sammen med konferencen, og konferencemiddagen denne gang foregik på Chicagos Museum of Contemporary Art. Den efterfølgende aften kunne man melde sig til en bådtur på Chicago River og Lake Michigan, hvor man kunne kombinere forfriskninger med den storslåede udsigt til byens fantastiske skyline. 

På tredjedagen afsluttes konferencen ved frokosttid, og derefter var det frivilligt at deltage i guidede ture til lokale biblioteker i området.

Nordisk fællesrejse
Fra Norden var der arrangeret fællesrejse, og 14 kolleger fra Island, Norge, Sverige og Danmark rejste sammen til Chicago og videre til Columbus, Ohio, med besøg på Ohio State University Library og på OCLCs hovedkvarter i Dublin, Ohio (vi udgiver en artikel herom i næste uge). Det giver et stærkt sammenhold at tilbringe syv dage sammen; intenst og lærerigt. Og notesblokkene er fulde af notater, tips, gode råd og spændende links, der skal viderebearbejdes.

Besøg hos OCLC
Efter konferencen i Chicago var der arrangeret fælles tur for den nordiske fjernlånsrejsegruppe til OCLCs hovedkvarter i Dublin, Ohio. I næste udgivelse bringer vi en reportage herfra.