Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Indkøb - Cairo 2008
For biblioteker
Navigation
 

Indkøb - Cairo 2008

12. februar 2008
Indkøb - Cairo 2008

Foto: Et vue over Cairo by, set fra Citadellet.

Af Eva Fahnøe Buch

Eva Fahnøe Buch fra BiblioteksCenter for Integration tog dagen efter konferencen Integration og Biblioteker i Eigtveds Pakhus, sammen med Jamal Juma Kazim til den store bogmesse i Cairo for at købe nye arabiske materialer til BiblioteksCenter for Integration og til fælleskøbsordningen.

Inden vi tog til Cairo, havde vi undersøgt, om der var andre gode alternativer til foretage indkøb af arabisk materiale, men konklusionen blev, at vi p.t. ikke kan finde så stort et udvalg til så billige priser andre steder. Jamal J. Kazim havde inden rejsen kontaktet en lang række forlag for at få at vide, hvor på messen de ville befinde sig i år og gudskelov for det. Alt var rykket rundt i forhold til sidste år og messeområdet er så enormt, at der i forvejen rig mulighed for at gå både meget langt og forgæves.

Godt udbud af bøger

Vi startede ud med at købe bøger og udbuddet var bedre i år end sidste år. Vi undgik heller ikke i år at købe titler, som sælgeren svor, at han havde i det ønskede antal for så dagen efter at meddele os, at det havde han forresten ikke alligevel, og så måtte vi på den igen. Bogmarkedet var kæmpestort, uoverskueligt og kaotisk.

Det begyndte også at regne kraftigt én af dagene og her blev gangarealerne mellem messehallerne hurtigt forvandlet fra orange støv til orange pløre. Det kunne dermed konstateres, at ikke alle hallerne havde fået efterset tagene, så der blev hurtigt etableret afdækning af bøgerne med forhåndenværende plast og pap.

Vi købte et bredt udsnit af nyudkommet skønlitteratur og faglitteratur for voksne, både på arabisk originalsprog og oversatte titler. Udvalget indeholder både det smalle, det brede og det letfordøjelige underholdende, og mange emner er dækket. 

Med hensyn til børnebøger var der også et pænt udbud, bl.a. sidste bind af Harry Potter, som er helt nyudkommen på arabisk og også en fin Dick Bruna-billedbog med ”klapper” til at åbne, som er en type mange efterspørger.

Nye film, klassikere og serier

Efter bogindkøbene kom turen til filmene. Vi havde lavet en aftale med en forhandler kl. 11, men da vi kom derud, fik vi at vide hos slagteren, der bor i stueetagen, at de kom skam aldrig før tidligst kl. 13.00, så vi fordrev tiden med at drikke te på en fortovscafé, mens vi kunne betragte en skopudser, en ur-reparatør og slagteren, der stod på fortovet foran sin butik og skar kød ud. Der var et sandt mylder af katte, der snoede sig ud og ind mellem borde- og stoleben med det slagteaffald i munden, som de havde tiltusket sig – det var interessant at prøve at gætte, hvor på dyret de forskellige dele havde siddet. Endelig kom filmforhandleren og vi kunne gå i gang. Vi kunne ikke helt opfylde kvoten med nyindspillede film, men købte også klassikere, som stadig er seværdige, men som vi kun har haft på VHS. Som noget nyt købte vi også populære fjernsynsserier.

Sidste år lykkedes det desværre ikke at skaffe børnefilm, og ovennævnte forhandler havde heller ikke i år nogen. Vi havde fået en ny kontakt, som vi besøgte, og her lykkedes det at skaffe, de titler vi gerne ville have inden for forskellige genrer og til forskellige aldersgrupper, så det er en kontakt, vi også fremover vil dyrke.

Musik

Sidst men ikke mindst stod indkøbene i musikkens tegn. Her valgte vi at købe ca. halvdelen af titlerne. De resterende køber vi efterfølgende for at få så bred dækning som muligt med musik - ikke kun fra Egypten men fra resten af Nordafrika, Libanon, osv.