Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Indtryk fra en mangfoldig dag
For biblioteker
Navigation
 

Indtryk fra en mangfoldig dag

Udgivet 12. december 2014

Af Vibeke Nielsen, Statsbiblioteket

BiblioteksCenter for Integration afholdte temadag om fremtidens mangfoldige biblioteksbetjening onsdag den 26. november. Dagens program bød på et overblik over BiblioteksCenter for Integrations kerneaktiviteter og projekter, oplæg om kroatisk og persisk kultur og marginalisering af unge. Formålet med dagen var at give deltagerne inspiration til det fremadrettede arbejde med sproglige minoriteter ude på bibliotekerne.


Kroatisk kultur og marginalisering af unge

Dagens program startede med en præsentation af BiblioteksCenter for Integrations services. Deltagerne havde en del spørgsmål, og der blev en god diskussion af best practice på bibliotekerne. Herefter holdt Durdica Zlebacic Sørensen et spændende oplæg om kroatisk kultur, hvor hun blandt andet fortalte om opdelingen af det tidligere Jugoslaviens betydning for kulturudviklingen i Kroatien og tendenser i udviklingen. Oplægget blev holdt meget levende og visualiseret med mange billeder, så mange fik lyst til at tage et smut til Kroatien.

Sidste oplægsholder inden frokost var Laila Colding Lagerman, der fortalte om resultaterne af hendes forskning, der omfatter elever fra 9. klasse i en dansk og en svensk folkeskole. Laila fortalte om, hvordan unge blev marginaliseret i skolen. Det er ofte underviserens ubevidste handlinger, der bidrager til marginaliseringen. Erfaringerne fra flere af Lailas observationer kunne godt overføres til folkebiblioteket, det er blandt andet meget vigtig, hvordan man møder de unge.


Nye brugere og iransk kultur

Efter frokost fortalte Maya Hussain-Engberg om projekt Nye brugere? En 180° nytænkning af ’biblioteket’. 7 folkebiblioteker deltager i projektet, hvor man undersøger metoder til at få nye brugere blandt sproglige minoriteter på biblioteket.  Et af målene for projektet er at sikre brugerinvolvering i udvikling af bibliotekernes services, og de nuværende erfaringer viser, at det er en meget svær målgruppe at få kontakt til. Efter oplægget var det tid til en iransk tepause med musik, safrante og iranske småkager, herefter fik deltagerne et oplæg om udviklingen de sidste årtusinder af Zeynab Bahramian. Man fik en god fornemmelse af de stolte traditioner og de nyeste tendenser indenfor iransk kultur.

Det var en dag med spændende oplæg og en rigtig god dialog blandt deltagerne.
Se oplæg fra temadagen her:

Oplæg om kroatisk kultur

Oplæg om marginalisering af unge

Oplæg om iransk kultur