Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Innovation og mangfoldighed på dagsordenen
For biblioteker
Navigation
 

Innovation og mangfoldighed på dagsordenen

Anne Skare billede

Eigtveds Pakhus dannede igen i år rammen om konferencen 'Integration og Biblioteker' den 20. april 2010. Årets tema var innovation og mangfoldighed, og der blev både benyttet film, ’tests’ og oplæg til at illustrere temaet.

"Stil hjernen ind på fremtiden og lyt højere" var Anne Skare Nielsens budskab. Hun redegjorde for at innovation er et luftigt begreb og at det i korte træk handler om at lave gode idéer om til succeser.

Dagens politiske indspark kom fra Yildiz Akdogan MF (S) der havde fokus på at mangfoldighed skaber innovation, så det både kan betale sig økonomisk og socialt at satse på mangfoldighed i det danske samfund.

Hassan Preisler startede ud med at vise sin film ”Dukketesten”. Filmen gjorde stort indtryk på deltagerne og efterlod ingen tvivl om, at fordomme trives godt i det danske samfund. Som afslutning udførte Hassan Preisler en ’test’. Testen viste, at de fleste laver en kobling mellem mænd og karriere og kvinder og familie. Filmen og testen illustrerede, at vi både har bevidste og ubevidste holdninger, og at der skal ændringer til, før fordelene ved mangfoldigheden i Danmark kan udnyttes optimalt.

Flemming Munch præsenterede status, perspektiver og ikke mindst fokusområder for BiblioteksCenter for Integration.
 
"Vi skal rykke fra integration til inklusion" og "vi bliver mere mangfoldige, både kulturelt og i livsstil". Birgitte Kofod Olsen fortalte, at eksklusion fra arbejdsmarkedet for nogle grupper også betyder eksklusion i det danske samfund.

Trine Mach havde fokus på mangfoldighed, ligeværd og social forandring og ikke mindst bibliotekernes rolle. Hvordan takler man, at vi ikke er ens? Bibliotekerne er traditionelt et sted, hvor der er plads til alle, så bibliotekerne skal måske se selv sig som det 20. århundredes lokale forsamlingshus, der sikrer plads til mangfoldigheden i samfundet.

"Sproget er nøglen", sluttede Ib Michael af  - "så vi skal alle huske at stille sproglige nysgerrige spørgsmål". Hver ny vision gør ens eget verdensbillede større, så man skal involvere sig for sin egen skyld. Hvis vi er bange for at vores danske værdier forsvinder, så er de måske ikke relevante længere. Kort sagt så lad dem dog gå! Ib Michael sluttede dagen af med citatet: ”Du kan trygt følge dem, der søger sandheden, bare du husker at flygte fra dem, der siger, at de har fundet sandheden.”

Se mere om dagen, herunder relevante links til bl.a. ’Dukketesten’, præsentationer, billeder mv. og hør nogle af oplægsholdernes indlæg, der blev optaget på konferencen (mp3). Du finder det hele på vores konferenceside:

På gensyn til næste års internationale konference der afholdes i København den 15. – 17. august 2011.