Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Integration og Biblioteker – indtryk fra dagen
For biblioteker
Navigation
 

Integration og Biblioteker – indtryk fra dagen

28. januar 2009
Integration og Biblioteker – indtryk fra dagen

Foto: Deltagerne til konferencen fik mange forskellige indtryk med hjem fra dagen.

Af Regitze Rugholm

Konferencen ’Integration og Biblioteket’ favnede bredt – fra Peter Skaarups første og indledende oplæg til Anne Marie Helgers sidste opsang.

Godt 80 deltagere havde tilmeldt sig Statsbibliotekets konferencedag ’Integration og Biblioteker’ i Eigtveds Pakhus den 22. januar 2009.

Dagen bød på flere spændende oplæg, og der var bredde i både indhold og tilgang til dagens tekst ’formidling på tværs’.

Peter Skaarup, MF Dansk Folkeparti, åbnede konferencen og lagde her vægt på at bibliotekernes opgaver i integrationssammenhænge er meget vigtige. Derefter blev deltagerne ført ind i et helt andet univers af Jacob Bøtter, der talte om det digitale rum som grænsenedbryder. Han mindede også deltagerne om, at hvis man selv tror, man er ”verdens bedste til et given ting”, så kan det være lidt svært at få etableret et nyt netværk. Lidt ydmyghed kan være på plads, hvis man vil ha’ nye legekammerater. Det er summen af viden, der udgør det virkelige potentiale ifølge denne digitale iværksætter.

Flemming Munch præsenterede status, perspektiver og fokusområder for de kommende år for BiblioteksCenter for Integration, herunder vigtige indsatsområder. ”Hvad kan biblioteket bidrage med for at skabe bedre kontakt mellem det indforståede samfund og de udenforstående borgere?”. Det spørgsmål og mange flere gav Klaus Rothstein et bud på under overskriften ’Et springbræt til bedre integration’.

Statsbiblioteket arrangerer gerne studieture, men til konferencen blev oplægsholderen Terry Stokes fløjet direkte ind fra London til sit første besøg i Danmark. Han gav et bud på, hvad der kunne være best practice i set i et internationalt perspektiv. Nicola Ravden, Dorrit Munk Jørgensen og Stine Pedersen præsenterede sammen det flersprogede formidlingsunivers FINFO, og gav her gode input til hvordan portalen bl.a. kunne bruges til at profilere bibliotekernes integrationsarbejde.

Dagen sluttede af med manér – nærmere bestemt var det Anne Marie Helger der gav sit bud på formidling på (kryds og på) tværs. Burka, klaphat, fransk hotdog (med rød pølse) og en pilsner – er ikke normalt lige det man forbinder – med mindre det er Anne Marie Helger, der optræder i det! Det var en anderledes afslutning på konferencen, hvor der var en opsang til den danske kultur – på kryds og tværs. Og ifølge fruen selv, nok mest på tværs.

I pauserne fik deltagerne lejlighed til at besøge de opstillede stande, hvor de bl.a. kunne høre mere om FINFO, Lektiecaféer – fysiske som virtuelle og BiblioteksCenter for Integration. Den sidste pause var i øvrigt krydret med lidt godt til øjnene, hvor den professionelle mavedanser Anna Barner gav et forrygende show.