Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / International fjernlånskonference – 14. Interlending and Document Supply Conference
For biblioteker
Navigation
 

International fjernlånskonference – 14. Interlending and Document Supply Conference

Udgivet 18. november 2015

Af Dorthe Buur Pedersen og Diana Nauntofte, Statsbiblioteket

”Ressource Sharing at the Crossroads” var overskriften på dette års internationale fjernlånskonference, der afholdtes i dagene 1.-3. oktober. 150 fjernlånsspecialister var mødt op for at deltage og netværke med fagfæller fra 30 forskellige lande. ILDS/IFLA-konferencen afholdes hvert andet år på forskellige lokationer, denne gang i Istanbul.

Konferencesalen gemmer sig her under kuplen i T.R. Prime Ministry Directorate General of State Archives, Directorate of Ottoman Archives

Mange af oplæggene handlede om bibliotekernes samarbejde omkring fjernlån og optimal udnyttelse af bibliotekernes samlinger. Ved at oprette konsortier skabes platforme for rentabelt samarbejde og effektiv udnyttelse af materialer.

Digital artikelservice
Henrik Haagensen fra Statsbiblioteket holdt et oplæg om digital artikelservice.
Bullets fra præsentationen:

  • Hvad er Digital Artikelservice
  • Sammenhæng med Danmarks biblioteksinfrastruktur
  • Aftalegrundlag med COPYDAN
  • Beskrivelse af processen med bestilling og levering
    - Særligt bestillingslink i bibliotek.dk med overførsel af slutbrugerinfo
    - Abonnementsordning med flatrate betaling
  • Sammenhæng med Dansk Artikelindeks

Oplægget skabte stor interesse, og efterfølgende henvendte mange sig med spørgsmål. Nationalbiblioteket i Prag havde et lignende projekt i støbeskeen men var ikke nået så langt, som vi er.

Henrik Haagensen, Statsbiblioteket, er på talerstolen og fortæller om Digital Artikelservice.

Brugerundersøgelse
Der blev fremlagt en brugerundersøgelse om internationalt fjernlån med fokus på mængde og type af materialer, der bliver lånt og udlånt på tværs af grænserne. 300 biblioteker fra 44 lande deltog i undersøgelsen. En overraskende konklusion på artikellevering var, at der er sket et fald i elektronisk leverede artikler fra 2007 til 2015, hvilket skyldes copyright-lovgivningen, der ikke tillader, at biblioteker sender materialer elektronisk.
Brugen af OCLC har været dalende, til gengæld er e-mail bestillinger stigende. Der er store geografiske forskelle på, hvilke verdensdele, der deltager i internationalt fjernlån. Det er ofte økonomien, der gør, at nogle biblioteker ikke kan deltage i fjernlån.

Konferencedeltagerne fra 30 lande poserer samlet

Fjernlån af e-bøger
Fjernlån af e-bøger er som bekendt et stort problem, men måske lysner det forude. I samarbejde med forlaget Springer har tre akademiske biblioteker i USA udviklet Occam’s Reader, som er et softwareprogram, der muliggør fjernlån af både e-bogskapitler og hele e-bøger. Overholdelse af ophavsretlige love og licensaftaler sikres naturligvis. Det et år lange pilotprojekt har været en succes, så forhåbentligt udbredes det på sigt til resten af verden.

Diana Nauntofte, Statsbiblioteket, ved konferencens banner, T.R. Prime Ministry Directorate General of State Archives, Directorate of Ottoman Archives

Det var opløftende og inspirerende at være sammen med biblioteksansatte fra hele verden og opleve, hvordan vi alle arbejder mod det samme mål, nemlig at skaffe vores låner det materiale, de efterspørger. Det er ikke alt, der kan lade sig gøre, men viljen til at hjælpe hinanden er stor.