Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Istanbul tur/retur
For biblioteker
Navigation
 

Istanbul tur/retur

Udgivet 27. november 2013

Af Aynur Kekec og Vibeke Nielsen

BiblioteksCenter for Integration var arrangør af en studietur til Istanbul den 3. – 6. november 2013

Der var stor opbakning og tilslutning til studieturen, så vi drog 17 deltagere fra Danmark, Norge og Sverige af sted. Ikke alle kendte hinanden på forhånd, så der blev viftet med  danske og svenske flag i lufthavnen i Istanbul, så vi i samlet flok kunne tage til hotellet.Mandag morgen startede vi med et besøg på Istanbul International Book Fair. Bogmessen er en prestigefyldt bogmesse, der afholdes for 32. gang i år. Formålet er at bringe forlag, læsere, forfattere, redaktører, forskere, digtere, oversættere og akademikere sammen til en event, der fejrer magten og virkningen af det skrevne ord. Folk fra over 40 nationer deltog i bogmessen. 650 forlag og NGO’er var repræsenteret, og i løbet af de 8 dage, som bogmessen varede, blev der afholdt 300 events.


Der var mange skolebørn og interesserede borgere på bogmessen, så der var en livlig stemning, og der blev foretaget mange indkøb af bøger, tegneserier, plakater m.m. En hel hal var afsat til NGO’er, så det var f.eks. også muligt at støtte miljøet på bogmessen. Vi besøgte bogmessens stande og hørte flere spændende internationale præsentationer som f.eks. “The copyrights of e-books” med oplæg af Petra Hardt og Can Oz. Det var meget interessant at høre forlagenes agenda med hensyn til copyright i fremtiden, der desværre ikke falder helt i tråd med bibliotekernes.

Efter de mange indtryk på bogmessen var der tid til lidt ’afslapning’ i den berømte Grand Bazaar ”Kapali Carsi” i hjertet af den gamle bydel. Grand Bazaar er en farverig, hektisk og stemningsfyldt stor bazar med mere end 4.000 forretninger med alt hvad hjertet kan begære. Danmark er ikke helt fremmed for sælgerne i Bazaren– vi blev f.eks. tilbudt et tæppe, som ”var billigere end i Bilka!”


Tirsdagen var planlagt i samarbejde med Turkish Librarians Association. Dagens første stop var biblioteket på Research Centre for Islamic History, Art and Culture. Biblioteket er beliggende i Yildiz paladset, hvor det har til huse i fine nyrenoverede lokaler.


Vi fik en fantastisk modtagelse og rundvisning af bibliotekets leder, der meget vidende og entusiastisk fortalte om biblioteket og samlingen. Bibliotekets stil er tilpasset paladset og er lidt gammeldags ved først blik, men det er et supermoderne bibliotek med alt, hvad en bibliotekar kan ønske sig indenfor hylderevision og tyverisikring ved hjælp af RFID. Efter rundvisningen holdt Turkish Librarians Association et oplæg om organisationens arbejde.

Efter vi havde drukket te serveret i små traditionelle tyrkiske glas, spist et par stykker af den obligatoriske tyrkiske småkage, stillet de sidste spørgsmål og modtaget en flot bogpose fra biblioteket, gik turen videre til et andet af Istanbuls paladser – Dolmabahce Paladset. Det er det palads, hvor også Atatürk boede i under sine ophold i Istanbul. Han døde her den 10. november 1939 kl. 09.05; alle urene blev sat i stå på dette tidspunkt.


Dolmabahce Paladset blev opført i årene 1843-1856 og er konstrueret efter europæiske normer. Det rummer 285 værelser og 43 stuer. Paladsets facade strækker sig 600 meter hen ad Bosporus Strædets europæiske kyst. Vi så nogle af de mange flotte og overdådige udsmykkede værelser samt haremmet på vores rundtur.

Næste stop på programmet var Koc Universitets Bibliotek i udkanten af Istanbul helt ude ved Sortehavet. Koc Universitet blev grundlagt i 1993 som et non-profit privat universitet i Istanbul, og det er et af de førende universiteter i Tyrkiet med 5000 studerende. Universitet formål er blandt andet at sikre, at der ikke sker en for stor ”hjerneflugt” fra Tyrkiet.


Biblioteket understøtter undervisningen, der foregår på engelsk, så der indkøbes stort set kun engelske materialer, og hovedparten er digitale. Som en del af den flotte service er der betjening på biblioteket 24 timer i døgnet! Biblioteket har lavet en meget sjov introduktion til de studerende, hvor de ansatte fortæller om bibliotekets services.

Se introduktionen:


Generelt oplevede vi, at man skal være stille på bibliotekerne i Istanbul, hvilket illustreres meget tydeligt på nedenstående billede.


Efter en lang dag var det tid til afslapning med et skønt dinner cruise på Bosporus-Strædet, hvor der var rig mulighed for at nyde den dejlige tyrkiske mad og se Istanbul by night.


Onsdag var det så tid til at se et tyrkisk folkebibliotek. Der findes stort set ikke folkebiblioteker i Tyrkiet, men i de større byer, blandt andet Istanbul, er der offentlige kommunale biblioteker, der ofte er bedre end de statslige biblioteker. Det bedste i Istanbul centrum skulle være Atatürk Library, så det besøgte vi onsdag formiddag. Biblioteket var stort set mennesketomt, muligvis fordi vi kom om formiddagen, og de få brugere, der var til stede, virkede til at være studerende.


Biblioteket har tidligere haft en børneafdeling, men den lukkede i 2006, uden der er etableret et alternativt. Set med danske biblioteksbriller et rigtig trist tilbud specielt til børnefamilierne.

Efter biblioteksbesøget var der lige tid til at gå en tur på den berømte Taksim Plads og drikke en kaffe/te i gårdhaven hos Institut Français, inden der skulle checkes ud fra hotellet. De der havde lyst tog på sightseeing i den Blå Moské ”Sultanahmet Camii” og Hagia Sophia ”Ayasofya Müzesi, inden turen om aftenen igen gik tilbage til de køligere nordiske breddegrader - mætte af kulturelle indtryk fra en indholdsrig og spændende studietur.