Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Kommunernes Landsforening indtræder i forhandlingsgruppen bag AV-Pakken
For biblioteker
Navigation
 

Kommunernes Landsforening indtræder i forhandlingsgruppen bag AV-Pakken

Udgivet 2. maj 2013

 

 

 

Af Flemming Munch, områdedirektør, Statsbiblioteket

Som de fleste nok ved, har der i løbet af februar og marts været en del polemik om bibliotekernes klarering af rettigheder til AV-materialer og især om klarering via AV-Pakken. Dette resulterede bl.a. i, at Kommunernes Landsforening efter en række kommunale henvendelser på sin hjemmeside anbefalede, at man p.t. ikke abonnerede på AV-Pakken. Som konsekvens heraf indstillede Statsbiblioteket markedsføringen af AV-Pakken, mens det blev afklaret, hvilke problemer bibliotekernes henvendelser dækkede over. Der var ellers ikke i de to første år efter AV-aftalens indførelse i større omfang rettet henvendelser til Statsbiblioteket om, at AV-Pakken gav problemer med rettighedsklareringen.

Styrelsen og Statsbiblioteket har i den forbindelse haft en positiv dialog med Kommunernes Landsforening, og det har vist sig, at der består en række misforståelser om AV-Pakken, men først og fremmest synes det væsentligste problem at være, at enkelte rettighedshavere ikke længere har villet tilbyde at klarere rettigheder til brug af AV-materialer i ”løssalg”. Der sigtes herved navnlig til klarering af musikarrangementer o.l. Vi er i den forbindelse glade for, at Kommunernes Landsforening nu har takket ja til at indgå i forhandlingsgruppen sammen med Styrelsen og Statsbiblioteket, og samtidig aftalt en indsatsplan for de fremadrettede aktiviteter.

Indholdet i indsatsplanen er helt enkelt at fokusere på nedenstående elementer:

  • Etablering af en øget informationsindsats om AV-Pakken
  • Etablering af en ”minimal pakke” målrettet biblioteker med meget begrænsede AV-behov
  • Etablering af dialog med rettighedshavere med det formål at sikre, at relevante rettigheder kan købes i ”løssalg”
  • Fremadrettet fokus på optimering af AV-Pakkens indhold og sammenhold
  • Fremadrettet fokus på sikring af lavere priser

Nu skal det selvfølgelig ikke være således, at biblioteker med behov for AV-Pakken ikke kan indgå abonnement. Det vil derfor være således, at der nu kan indgås aftaler, hvor der kun betales for den resterende del af året, hvilket svarer til, at prisen p.t. er reduceret med 35 % af de priser, der fremgår af produktarket.


Læs produktarket for AV-Pakken 2013

 

Herudover vil vi allerede nu øge informationsindsatsen vedr. AV-Pakken via en række fokuserede artikler, hvor den første handler om mulighederne for afholdelse af arrangementer.

Vi vil samtidig benytte lejligheden til igen at opfordre alle interesserede biblioteker til at kontakte Statsbiblioteket med eventuelle spørgsmål, kommentarer og forslag til det fremadrettede arbejde med udvikling af AV-Pakken.

Yderligere information kan fås ved henvendelse til bibliotekskonsulent Hugo Skou (tlf. 8946 2109)