Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Klassiske værdier og dannelsens rum - Kontaktdag på Statsbiblioteket.
For biblioteker
Navigation
 

Klassiske værdier og dannelsens rum - Kontaktdag på Statsbiblioteket.

af Hugo Skou, Statsbiblioteket

Statsbiblioteket afholdt i oktober den årlige Kontaktdag, hvor biblioteksmedarbejdere fra hele landet samledes på Statsbiblioteket til netværk, inspiration og diskussion. I kontrast til efterårets gråtoner var tematikken oplyst. Dagsordenen og debatten havde fokus på klassiske biblioteksservices og dannelsesværdier, i en virkelighed præget af hastighed, overflade og overvældende udbud af information og social ”likviditet”

Henved 100 biblioteksmedarbejdere havde meldt sig til dette års Kontaktdag, og over 40 gæster var mødte endog meget tidligt op for en rundvisning på Statsbiblioteket samt et kig fra Aarhus højeste punkt - bogtårnet.

Direktør Svend Larsen bød velkommen og introducerede dagens program.

Vincent F. Hendricks for fuld udblæsning

Dagens først større indlæg var professor Vincent F. Hendricks fra Center for Information og Boblestudier. Han gav os alle en både tankevækkende, inspirerende og opløftende oplæg om de digitale muligheder og faldgrupper under titlen "Lærd eller Lemming". Hendricks oplæg tog udgangspunkt i ideen om at der kan opstå ”sociale bobler” efter samme mønster som vi har oplevet det med ”økonomiske bobler”. Hvad sker der når de sociale medier oversvømmes af brugernes, næsten ubegrænsede, sociale likviditet? Når ”likes” og ”retweets” er omkostningsfrie, uforpligtigende og diffuse. Hvad betyder det, når der opstår informationsstorme og ekkorum? Bliver vi mere oplyste, klogere og dannede? Erfaringerne er ikke altid opmuntrende. Du kan blive klogere på Hendicks pointer i bogen ”infostorms” (bibliotek.dk)

Talstærkt publikum i Statsbibliotekets læsesal

Den efterfølgende frokost var både hyggelig og godt mættende, som det fremgår nedenfor.

Frokoststemning

Direktør Svend Larsen Gav en grundig indføring i bibliotekernes vilkår og muligheder for service. Det omfattede både medier, teknologi, omverdenens opfattelse af bibliotekerne og bibliotekernes egenopfattelse. Ny forretningsmodeller, DR-s muligheder og bibliotekerne og forlagene samt EU-kommissionen og dens mulighed for at give bibliotekerne nye virkeområder. Af de konkrete services blev digital artikelservice, Digitale Indvandrerbibliotek, Bibzoom World, Digitaliserede aviser, Radio- og TV-udsendelser og Bibzoom fremhævet.

Under titlen ”Trussel eller muligheder” havde ikke mindre end syv biblioteksledere ordet – myndigt styret af DB’s formand Steen B. Andersen. Paneldeltagerne var Per Månson, Haderslev; Erik Thorlund Jepsen, Vordingborg; Niels Dejgaard, Albertslund; Sara Jørgensen, Herning; Karsten Rimmer Larsen, Varde; Jon Madsen, Bornholm, Bo Jacobsen, Vesthimmerland.

De klassiske services blev fremhævet. De mange konkrete forslag om forbedringer, om nye e-services og betalingsformer, priser blev flittigt noteret, og der vil løbende blive reageret herpå. Det mest kontante ønske/krav var som Per Månson formulerede: I skal fortsætte med disse kontaktdage – de har stor værdi for os i bibliotekerne. I må ikke stoppe dem.

Rolf Hapel, forvaltningschef, Kultur og Borgerservice. fortæller om tilblivelsen af Dokk1

Rundvisning på Aarhus nye Urban Mediaspace, Dokk1

Efter næsten 3 times oplæg og debat deltog mere end 40 personer i et besøg på DOKK 1 – hvor en meget inspirerende og stolt Rolf Hapel var guide.

– Tak til alle gæster og alle bidragsydere!