Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Lånesamarbejde: Hjælp! - Ingen lokaliseringer, hvad gør jeg?
For biblioteker
Navigation
 

Lånesamarbejde: Hjælp! - Ingen lokaliseringer, hvad gør jeg?

Af Dorthe Buur Pedersen, bibliotekar, Statsbiblioteket

I det næste stykke tid vil der i nyhedsbrevene fra ”For biblioteker” komme en række små artikler om Statsbibliotekets arbejde med fjernlån. Artiklerne vil fokusere på det praktiske arbejde med fjernlån og give et indblik i, hvad der foregår bag kulisserne, når Statsbiblioteket skaffer fjernlån hjem.

Alle biblioteker i Danmark kan bede Statsbiblioteket om at skaffe materialer hjem til deres lånere. Det kan enten være svært tilgængeligt dansk materiale eller materiale, der skal skaffes hjem fra udlandet. I alt håndterer vi 70.000 fjernlån om året. Alle bestillinger er unikke. Når bestillingen er modtaget, vil fjernlånsafdelingen gøre alt for at skaffe materialet hjem.

Selvom vi gør vores bedste, kan vi desværre ikke angive faste leveringstider for, hvornår I kan have materialet i hænderne. Det afhænger f.eks. af, hvor materialet skal skaffes fra, om det er tilgængeligt, eller om der er særlige omstændigheder for det pågældende. Det er derfor en god ide, at I forbereder jeres låner på en længere leveringstid og skriver en sidste interessedato på bestillingen.

Set i Danbib
Hvis jeres låner efterspørger en titel, hvor posten er i Danbib, men uden lokalisering, skal I skrive Statsbibliotekets biblioteksnummer i feltet ved siden af bestilknappen, og sende bestillingen til Statsbiblioteket. Det kan I også gøre ved dansk materiale, som kun er lokaliseret til Det Kongelige Bibliotek. Statsbiblioteket har en større samling af uregistreret dansk materiale, så det kan derfor meget nemt være, at vi har materialet alligevel. Også selvom det ikke altid er synligt i Danbib.

Ingen post i Danbib
Hvis jeres låner har brug for et materiale, der ikke er i Danbib, skal I bruge skaf-funktionen og skrive Statsbibliotekets biblioteksnummer ind i modtagerfeltet.

Her er det vigtigt at udfylde formularen med alle de oplysninger om materialet, som I har tilgængelig. Det gør arbejdet med at skaffe materialet meget lettere. I kan evt. bruge bemærkningsfeltet, hvis der er behov for at give ekstra oplysninger, som ikke passer ind i formularen. Se evt. DBC-vejledning på følgende link http://profblog.bibliotek.dk/skaf-send-en-forespoergsel-i-danbib/weblogentry_view

I næste artikel vil vi fortælle om selve arbejdet med at fremskaffe det ønskede materiale.