Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Lektiecaféer på vej mod et 10-tal?
For biblioteker
Navigation
 

Lektiecaféer på vej mod et 10-tal?

26. juni 2008
Lektiecaféer på vej mod et 10-tal?

Foto: Sommerafslutning i lektiecaféen på Ribe Bibliotek.

Af Susanne Linton

Netop nu afslutter ca. 30 lektiecaféer på folkebibliotekerne deres lokale projektperioder. Mindst 20 biblioteker har allerede besluttet, at de åbner caféerne igen efter sommer. Det vil sige, at aktiviteterne for manges vedkommende er afsluttet med fine resultater, og at målgruppen (primært tosprogede folkeskoleelever) har taget godt imod tilbuddet.

Sommeraktiviteter

En udflugt med borgmesteren som guide eller en sjov sommerafslutning med præmier på højkant er blandt de tiltag, der sker for at holde interessen for lektiecaféaktiviteterne ved lige både blandt brugere og medier. I Roskilde bliver børnene udfordret med et foto-projekt, der kører hen over sommeren, så de forhåbentlig vender tilbage til caféen, når lektierne melder sig igen. Andre steder har man fejret fødselsdag i caféen. Kun tre caféer ud af de omkring 50 lektiecaféer, der har fået tilsagn om tilskud fra lektiehjælpspuljen, er lukket igen.

Lokal pressedækning

Lektiecaféer over hele landet har fået positiv respons på deres aktiviteter af de lokale medier, der i stort omfang har dækket aktiviteter. I Esbjerg Kommune blev Lektiecaféen på Kvaglund Bibliotek for nylig ”månedens succes” blandt mange konkurrerende historier i Jyske Vestkysten. TV Syd og TV2 Fyn har bragt indslag fra caféer, og mange lokale dagblade og ugeaviser har lagt linjer til både omtale og ”efterlysning” af frivillige hjælpere.

Evaluering i gang

Antallet af deltagere i lektiecaféerne er også steget støt mange steder, samtidig med at flere caféer har slået døren op. Første kvartal i år talte derfor omkring 4100 besøg af børn, unge og forældre, hvilket kan sammenlignes med 4700 besøg i hele 2007.

Netop nu evaluerer både elever, frivillige hjælpere og biblioteker ordningen via udsendte spørgeskemaer. Med de mange positive tilmeldinger med hensyn til genåbning, håber Integrationsministeriet, Styrelsen for Bibliotek og Medier og Statsbiblioteket, at lektiecaféerne er på vej mod gode karakterer.

Spørgsmål om etablering og drift af lektiecaféer og udvidede aktiviteter kan som sædvanlig rettes til projektleder Susanne Linton, sli@statsbiblioteket.dk, 8946 2052.

Der kan søges tilskud til fra lektiehjælpspuljen resten af 2008. Vær opmærksom på, at lektiecaféerne også kan etableres uden for biblioteket i samarbejde med skoler og andre institutioner.