Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Litteratur, kultur og formidling – digitalt og globalt
For biblioteker
Navigation
 

Litteratur, kultur og formidling – digitalt og globalt

Udgivet 14. maj 2019

Nadia Mansour fortæller om ”Multikulturel litteratur"

Det Kgl. Bibliotek afholdt en konference torsdag den 9. maj på Det Kgl. Bibliotek i København. 63 deltog og fik inspiration fra danske og udenlandske oplægsholdere samt vidensdeling fra flere projekter. Der var en rigtig god vidensdeling og dialog på konferencen.

Oplægsholdere på konferencen
Nadia Mansour ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet og VIA, startede dagen med et oplæg om ”Multikulturel litteratur i det multikulturelle klasserum”. Nadias budskab er, at man som professionel skal være villig til at flytte grænser og opgive fordomme. Overvej om minoriteter er synlige, og hvordan deres kultur præsenteres på biblioteket. Man skal være villig til at identificere sig med den multikulturelle litteratur.

Du kan se mere om Nadias arbejde på CultureWays.dk og facebook.com/cultureways.

Så blev det tid til vidensdeling fra det nordiske projekt med at skaffe digitale materialer til sproglige minoriteter og Projekt ”Det digitale i det lokale”, der begge tager udgangspunkt i tjenesten Verdensbiblioteket.dk. Det nordiske projekt er et 3 årigt projekt 2016-2019 med deltagelse af nationalbibliotekerne i Norge, Sverige og Danmark, der har indkøbt, produceret metadata og tilgængeliggjort 700 e-bøger og lydbøger via Verdensbiblioteket. Projekt ”Det digitale i det lokale” har igennem et år arbejdet med at udvikle fem formidlingskoncepter for Verdensbiblioteket og andre digitale services, der kan formidles i det fysiske rum. syv folkebiblioteker har sammen med Det Kgl. Bibliotek deltaget i projektet. Der vil i de kommende uger komme flere artikler her i nyhedsbrevet, der beskriver de fem formidlingskoncepter, der er udvalgt til at blive udrullet nationalt.

Mette Plambech om Verdensbiblioteket

Efter indtagelsen af frokosten på Kirkebybroen, var det tid til at høre Octavio Kulesz fortælle om den digitale udvikling i ”The Global South”. E-bøger toppede i 2012, og mange projekter fra starten af 2010’erne eksisterer ikke længere, f.eks. indiske Aakash. Alt gik galt! Men man har lært meget, og projekter i dag er mere bæredygtige, og det eksploderer med nye tiltag lige nu. Mobiltelefoner har i høj grad øget brugen af lydbøger. Selvpublicering bliver ved med at stige, og det tvinger forlagene til at fusionere. Forlagene påtager sig også i større grad end tidligere roller, hvor de både er udgiver og åbner platforme for selvpublicering.

Octavio fortalte herefter om tendenser i Sydamerika, Afrika, Indien og Kina. Specielt Kina er allerede et kæmpe marked for digital litteratur. Næsten 380 mio. kinesere læser bøger og tidsskrifter på mobilen. Reading apps boomer lige nu, og alle de store virksomheder investerer i læsning på mobilen.

Octavio Kulesz fortæller om den digitale udvikling

Forfatteren Sofie Jama afsluttede dagens program, og det kan du læse mere om i næste uge.

Konferencen er finansieret af midler fra:

  • Slots- og Kulturstyrelsens udviklingspulje via projekt ”Verdensbiblioteket - Det digitale i det lokale”
  • Nordisk Ministerråd via det nordiske projekt, der i perioden 2016-2019 har arbejdet på at skaffe digitale materialer til sproglige minoriteter, der er tilgængelige via Verdenbiblioteket.dk
  • Nordisk Ministerråd via nordisk biblioteksnetværk, der er en del af det nordiske projekt ”Inkluderende kulturliv i Norden”