Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Lorelei på Europeana-udstilling
For biblioteker
Navigation
 

Lorelei på Europeana-udstilling

Udgivet 17. november 2015

Lorelei er en sagnfigur, en slags sirene, en smuk kvinde der sidder på Lorelei-klippen ved Rhinen, og sørger for ulykker. Hun sidder nemlig og synger forførende, mens hun friserer sit smukke lange hår, så kaptajnerne på de forbisejlende skibe bliver uopmærksomme og sejler på grund.

Efter al sandsynlighed har sagnet om Lorelei inspireret firmaet F. Ruppel & Co til en af deres mest dekorative fonografmodeller. En Fonograf kan afspille lyden fra en valse. En valse kan bedst beskrives som en grammofonplade i rulleform. Fonografen Loreleis sokkel er en jernafstøbning af sagnfiguren siddende på sin klippe. Statsbiblioteket er i besiddelse af en Lorelei-fonograf, og denne er nu kommet på en virtuel udstilling, som Europeana Sounds står for. På udstillingen befinder den sig i fin selskab med andet udstyr til at afspille og lytte til lyd og musik. De udstillede genstande, som repræsenterer et bredt spektrum af lydafspilnings- og optagelsesudstyr, stammer fra partnerinstitutionerne i Europeana Sounds. Du finder vidt forskellige radiomodtagere, magnetbåndafspillere, fonografer, pladespillere samt et mekanisk klaver på udstillingen.

Europas lydhistorie tilgængelig for alle
Europeana Sounds er et treårigt EU-støttet projekt, som blev skudt i gang i februar 2014. Projektet har til formål at gøre en stor mængde digital lyd tilgængelig for Europas borgere via Europeana-portalen.

Der er 24 partnere fra 12 europæiske lande i projektet: nationalbiblioteker, lydarkiver, forskningscentre, universiteter samt private virksomheder, der kan assistere med teknologi og metadata. Statsbiblioteket er en af partnerne.

Statsbiblioteket er inviteret med i projektet, fordi vi har nogle spændende, digitaliserede lydsamlinger. Vi skal levere metadata om vores lyd til Europeana Sounds og give adgang til et lille udvalg fra Statsbibliotekets lydsamlinger. Der er allerede over 500.000 lydfiler tilgængelige på Europeana.eu.

Følg med i projektet
Den 2. juni 2014 åbnede Europeana Sounds’ hjemmeside. ”Mens projektet løber, vil sitet være et rum dedikeret til at lytte, diskutere og gå på opdagelse i Europas lyd. Der vil regelmæssigt være indlæg fra de institutioner, der deltager i projektet - fra Athen til Isle of Skye”, lød velkomsthilsenen på siden. De deltagende institutioner bidrager med sjove og kuriose historier fra deres lydsamlinger samt smagsprøver på deres lydoptagelser. Du kan blandt andet lytte til skrattene af skøjter på is eller en ”kaffe-kantate

Lydhistorisk tidsrejse
På hjemmesiden har du mulighed for at tage på en tidsrejse gennem Europas lydhistorie. Tidsrejsen starter for ca. 1000 år tilbage med at vække slaget ved Clontarf til live. Slaget blev udkæmpet i en kystlandsby i nærheden af Dublin den 23. april 1014. Sidste etape på rejsen er en optagelse af et græsk amatørkor fra 1985. Statsbiblioteket har leveret tre stationer på tidsrejsen, brudstykker af to Mozartarier sunget af operasanger Peter Schram i 1893, mongolsk folkemusik optaget af Henning Haslund Christensen på en af sine opdagelsesrejser til Mongoliet i 1938 og Frihedsbudskabet fra 9. april 1945, sendt på BBC radio.