Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Massiv formidling skal gøre BibZoom.dk unik
For biblioteker
Navigation
 

Massiv formidling skal gøre BibZoom.dk unik

niels samlet.jpg
af Niels Mark,
ansv. redaktør BibZoom.dk Musikredaktion

I en tid, hvor nye musiktjenester til stadighed spirer frem, er det vigtigt at fastholde bibliotekernes styrke som formidler af kvalitetsinformation. Det er redaktionens fornemste opgave at sikre at denne styrke afspejles bedst muligt på BibZoom.dk. Derfor satses der massivt på formidling på BibZoom.dk til gavn for tjenestens 120.000 månedlige besøgende.

Her, hvor 2011 så småt går på hæld, vil jeg opridse nogle af de tiltag som redaktionen har arbejdet på i årets forløbne ti måneder. Vigtigt er det at pointere, at formidlingen er udviklet i tæt alliance mellem BibZoom.s redaktører, bibliotekariske ildsjæle fra landets biblioteker samt øvrige partnere fra det florerende danske musikliv.

Tema-banner (P2).jpg

P2 Klubben - samarbejde med DR og bibliotekerne
BibZoom.dk adskiller sig fra øvrige musiktjenester ved at have fysiske og sociale rum forankret i landets folkebiblioteker. Netop denne egenskab er bagtanken i et af de nyere tiltag på BibZoom.dk. Projektet P2 Klubben opstod i tæt samarbejde med Danmarks Radio og en række af landets biblioteker og blev søsat i oktober måned. Tanken bag P2 klubberne er at invitere brugerne til at mødes i lokale lytteklubber, hvor de i fællesskab lytter til temaer fra den klassiske musikverden. Månedens temaer er også en del af sendefladen på P2. Indtil videre har godt 20 biblioteker etableret lokale P2 Klubber og flere biblioteker har allerede meldt om fyldte klubber med ventelister.

Interaktive guides til festivaler
Gennem sommeren og efteråret har redaktionen i samarbejde med festival-arrangører produceret såkaldte "lytteguides", der har til formål at guide brugerne igennem det pågældende festivalprogram. Indtil videre er der siden juni måned udsendt guides til ni forskellige musik- og filmfestivaler, og de er blevet godt modtaget af brugerne. Eksempelvis blev guiden til Roskilde Festival læst 7.000 gange mens guiden til den elektroniske musikfestival STRØM, blev læst over 4.000 gange i løbet af tre dage.
I denne uge præsenteres guiden til den aktuelle dokumentarfilm-festival CPH:DOX 2011 der løber af stabelen i København fra torsdag d. 3/11 og ti dage frem.

>> Se guiden her:

CPH DOX01 kopi.jpg

Sprængfyldte Kanoner: interaktive guides til musikgenrer
Selvom bibliotekarer traditionelt set er informationsgeneralister, er langt de fleste af os også videnspecialister. Udnyttelsen af den enkelt bibliotekars specialviden er ideen bag et tiltag der tog udgangspunkt i førnævnte lytteguides. Hvor festivalguides er betinget af en aktuel begivenhed og dermed kun aktuel i en tidsbegrænset periode, er guides til musikgenrer eller enkelte bands/kunstnere tidløs formidling som altid vil være aktuel for brugerne.

Redaktionen har opfordret landets bibliotekarer til at lave deres egne personlige kanon til deres yndlingsmusik-område. Indholdet i denne kanon munder ud i en lytteguide består af en liste over album-milepæle inden for musikgenren med korte annoteringer til de enkelte albums samt en kort introduktion til musikgenren og selvfølgelig et link til at downloade pågældende album på BibZoom.dk.
>> Den første foreløbige prototype til en guide for black metal-genren kan kan ses her.

Black metal (essential)1 kopi.jpg

Indtil videre er der lytteguides til psykedelisk rock, new wave of british heavy metal, Jazz, Elvis Presley og Procol Harum undervejs. Og flere andre bibliotekarer har meldt sig på banen til at lave kanon-guides.

Lytteguides kan både formidles online og fysisk på bibliotekerne
Samtlige guides vil blive præsenteret i et særligt dedikeret lytteguide-univers på BibZoom.dk. Samtidig vil alle guides vil være printbare i PDF-format og dermed anvendelige som grundlag for fysiske udstillinger på samme måde som de fremragende tidligere temahæfter fra DBC. Endelig kan de præsenteres online på bibliotekernes hjemmeside.

Udstillingsvindue for morgendagens navne
Et af (musik)bibliotekernes fornemste opgaver, er at støtte den nye unge spirende musikscene. Derfor er det en vigtig indsats fra redaktionens side at støtte de ukendte områder af det danske musikliv, ved at promovere nye og ukendte musiknavne gennem artikler og podcasts. I samarbejde med Bandbase.dk og KODA er der etableret en D.I.Y.-podcast-serie for nye bands. Ideen er at give nye navne mulighed for at lave egne reklamer ved at producere egne udsendelser om deres eget band. Udsendelserne udgives sideløbende med artikler om nye musiknavne fra Bandbase.dk.

Landets bedst jazz-udsendelser  som podcasts
Indgåelsen af partnerskaber med eksterne kvalitetsformidlende organisationer har været i skarpt fokus i 2011.  På podcast-området har vi bl.a. etableret samarbejde med et af landets bedste jazz-formidlingsorganisationer: RadioJazz blev grundlagt af DR-studieværter så både indholdsmæssigt og lydmæssigt er kvaliteten er i top når kanalen leverer nyheder fra jazz-verdenen. BibZoom.dk foreviger de bedste af RadioJazz-udsendelserne ved at udbyde dem som gratis download til brugerne.

Portrætter af legendariske musiknavne
I samarbejde med Dansk Artist Forbund er der i årets løb udsendt en række historiske portrætter af danske musiknavne som podcasts på BibZoom.dk. De såkaldte pilotradio-udsendelser er produceret af professionelle radiojournalister fra bl.a. DR, og udsendelserne portrætterer blandt andre jazz-musikere som Jørgen Emborg og Niels Lan Doky, studiemusikeren Halfdan E, samt rock-legender som Henning Stærk og Torben Lendager.

Fra podcast til live-koncert
Da Herlev-Bibliotekernes podcast-serie Ultra FM : Transmissions of Exploratory Music åbnede i januar 2007, var det med hensigten at præsentere nye og spændende kunstnere fra den elektroniske musik-scene, som modvægt til de mere kommercielt baserede mainstream-navne der fik sendetid på de etablerede danske radiokanaler. Gennem årene har podcast-serien efterhånden opbygget et stort netværk til talentfulde danske såvel som udenlandske kunstnere. BibZoom.dk  tog i tæt samarbejde med Herlev-Bibliotekerne skridtet fra det digitale bredbånd til de bonede koncertgulve. Første koncert, baseret på kunstnere fra podcast-serien, fandt sted i marts, imens den seneste koncert var i maj måned.

BibZoom World: Mere end blot Danmarks største digitale indvandrerbibliotek.
Vidste du at BibZoom.dk er i besiddelse af Danmarks største digitale indvandrerbibliotek med et væld musik, film og e-bøger til glæde for landets etniske minoriteter og nysgerrige danskere? Men World redaktionen indgår også samarbejdspartnerskaber med eksterne partnere med formålet at styrke formidlingen af andre kulturer. Et af de seneste tiltag fra World-redaktionen foregik i samarbejde med de internationale kuratorer bag verdensmusik-festivalen WOMEX. Formålet var at lave en guide til WOMEX 2011 festivalen der sluttede sidste søndag. Guiden fik rosende omtale i dagspressen og blev læst mere end 1000 gange på trods af den relativt snævre målgruppe.

En guldgrube af kulturskatter ser dagens lys
Kulturarven er et område hvor det danske biblioteksvæsen for alvor kan skille sig ud fra andre internettjenester. Da størstedelen af den danske kulturskat befinder sig på Statsbiblioteket og på Det Kongelige Bibliotek, er det et indlysende skridt, der er taget ved at de to danske nationalbiblioteker har indgået samarbejde om at gøre historiske optagelser tilgængelige for den danske befolkning. Om kort tid vil BibZoom.dk Kultur kunne glæde sig over at få en redaktør fra det Det Kongelige Bibliotek der skal sørge for at guldgruben af gamle noder og historiske lydoptagelser hentes frem i lyset fra de gamle arkiver.

Hermed et lille indblik i nogle af de tiltag som redaktionen har arbejdet med i 2011.
Vi glæder os til at fortsætte arbejdet med at gøre BibZoom.dk til en unik internettjeneste der yder en gratis og enestående formidling, som ligger ud over jukebox-tjenester som Spotify og TDC Play og dette skal ske i tætte alliancer med bibliotekerne og andre kulturformidlende ildsjæle.