Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Med grammofon og Digitaliseringspris på årsmøde
For biblioteker
Navigation
 

Med grammofon og Digitaliseringspris på årsmøde

Udgivet 8. april 2012

Vanen tro var Statsbiblioteket naturligvis blandt udstillerne ved DBs årsmøde, som i år blev afholdt i Arena Nord i Frederikshavn. Når biblioteksledere, medarbejdere og kommunale politikere holdt pause fra det spændende program, stod en masse stande klar til besigtigelse og en lille snak. Her er et udpluk fra vores.

Statsbiblioteket havde i år valgt at sætte fokus på fire tiltag, som vi gerne vil udbrede kendskabet til. Det var Lektier Online, BibZoom, AV-pakken og Newcomers. Fælles for disse projekter er netop, at de på hver deres måde repræsenterer innovative bibliotekstjenester, som kan være med til at tegne fremtidens biblioteksservice.

Fokus på indvandrere
Med den flotte, nyhøstede Digitaliseringspris 2012 stående fremme var Lektier Online et naturligt samtaleemne. Både prisen og det nyligt opstartede samarbejde med KMD fandt mange interesserede lyttere, som sagtens kunne se potentialet i at promovere projektet som et spændende supplement til de mange lektiecafeer landet rundt. Lektier Online er mere en service, bibliotekerne kan promovere end selv tilbyde, og derfor har mange biblioteker måske ikke tænkt projektet som en del af deres tilbud. Det er der dog nok flere, der vil gøre i fremtiden.

Vi præsenterede også Newcomers helt nye video, som skal fortælle højtuddannede om mulighederne på deres lokale bibliotek. Newcomers hører under Bibliotekscenter for Integration, som vi naturligvis også gerne udbredte os om ved samme lejlighed.

Både Lektier Online og Newcomers er biblioteksprodukter, men har mange fælles interesser med flere politiske indsatsområder, da de primære målgrupper er indvandrere. Derfor var det særligt vigtigt at få de deltagende politikere i tale, men vi var bestemt ikke mindre glade for at snakke med bibliotekerne.

Nye medier i biblioteksrummet
BibZoom fyldte rigtigt meget på standen, ikke mindst da vi havde medbragt en gammel rejsegrammofon, som dog næppe lever op til nutidens forestilling om en mobil afspiller. Med 100 år på bagen skulle den markere udviklingen indenfor musikken, når den stod side om side med en computer med den nyeste BibZoom beta-applikation med 10 mio. musiknumre tilgængelige med et enkelt klik. Grammofonen vakte lykke for mange, om end nok mere end én af vores nabostande må være træt af Osvald Helmuths ”Jeg har aldrig kysset andre end Marie” – uanset hvor meget autentisk charme den er spillet med.

Nært beslægtet med BibZoom er AV-pakken, som flere biblioteker i år har valgt at abonnere på. AV-pakken giver mulighed for at afprøve helt nye medier og kommunikationsformer i biblioteksrummene uden hver gang at skulle lave aftaler med rettighedshaverne. For de deltagende biblioteker er der også et netværk, som skal afprøve metoder og inspirere til nye måder at udnytte medier på i biblioteksrummet. Vi glæder os til i fremtiden at fortælle mere om resultaterne af dette arbejde.

 

 

Vi ses til næste år!
Efter to intense dage var det med trætte fødder og udmattede stemmebånd, vi pakkede sammen og forlod charmerende Frederikshavn. Men bare rolig til næste år kommer endnu en mulighed for at kigge forbi vores stand. Vi glæder os til byde på en kop af messens bedste kaffe!