Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Mediestream Folkebibliotek – digitaliserede historiske aviser
For biblioteker
Navigation
 

Mediestream Folkebibliotek – digitaliserede historiske aviser

Ny avistjeneste til folkebibliotekerne
Det Kgl. Bibliotek tilbyder nu folkebibliotekerne en ny tjeneste med adgang til henved fem mio. digitaliserede avissider fra udvalgte aviser. Aviserne dækker perioden fra 1918 og frem til 2001. Vi kalder det for Mediestream Folkebibliotek. Tjenesten åbner 1. september 2017.

Præsenteret for Netværk for lånesamarbejde
Tjenesten blev senest præsenteret for de mere end 100 deltagere ved Det Kgl. Biblioteks Netværk for lånesamarbejde i forbindelse med netværkets forårsmøder i april. Her var der stor interesse for den nye tjeneste, som er et interessant værktøj for vigtige brugergrupper på bibliotekerne.

Godt nyt til slægtsforskere og historieinteresserede
Mediestream Folkebibliotek er et stærkt værktøj til borgere med interesse i slægtsforskning og historie. Du kan dykke ned i millioner af avissider med artikler, reklamer, virksomhedsnyt, dødsannoncer og mange andre elementer, som dokumenterer og beskriver mennesker og begivenheder. Eksempelvis giver Mediestream Folkebibliotek slægtsforskere mulighed for at søge i indholdet i dødsannoncer og lignende bekendtgørelser, som ikke tidligere har været søgbare i traditionelle kilder.

Mere end artikler
Mediestream Folkebibliotek er meget mere end en traditionel artikelbase. Med digitaliserede avis-helsider får du artiklerne i deres oprindelige kontekst. Artiklerne vises sammen med andet indhold fra samme tid og giver et bredere perspektiv for læsningen – især for den historieinteresserede. Ud over de almindelige avisartikler bliver reklamer og annoncer (herunder bryllupper, jubilæer, dødsfald m.m.) også mål for din søgning. En lang række informationer om personer, begivenheder, virksomheder og meget andet godt kan indeholde oplysninger, som den traditionelle artikelbase ikke dækker.

Det ”brænder på” ved Østfronten. Fædrelandet, København, rapporterer (lidt forsinket), at de tyske tropper ved Stalingrad har lidt nederlag.

Kort abonnement i 2017
Det Kgl. Bibliotek åbner tjenesten 1. september 2017. Abonnementsperioden dækker årets sidste fire måneder, og prisen justeres i overensstemmelse hermed. Efterfølgende vil abonnement på tjenesten løbe årligt fra januar til januar. Prisen for abonnement er 5 øre pr. borger pr. år, hvilket for en gennemsnitskommune på 50.000 borgere beløber sig til kr. 2.500,- årligt. Grundet den korte abonnementsperiode i 2017 vil prisen for samme kommune beløbe sig til kr. 833,- for 2017.
Dit bibliotek kan tegne abonnement her >>

Det tekniske
Borgernes adgang til Mediestream Folkebibliotek baserer sig på ”Walk in use”, dvs. benyttelsen af Mediestream Folkebibliotek sker fra dit biblioteks terminaler. På baggrund af information fra dit bibliotek åbner vi tjenesten for bibliotekets IP-adresser. Borgerne kan downloade og kopiere aviser som pdf-filer til personlig brug. Hen over sommeren indsamler Det Kgl. Bibliotek IP-adresser fra de tilmeldte biblioteker, således at der er adgang til tjenesten fra 1. september 2017.

En hundrede år gammel bonus
I tilgift til søgningen i Mediestream Folkebiblioteks 5 mio. avissider fra 1918 til 2001 har du samtidig adgang til alle digitaliserede aviser, der er mere end 100 år gamle. Denne del af Mediestream er åben for alle og ikke begrænset af ophavsret. Skildringer af eksempelvis Titanics forlis, udbruddet af Første Verdenskrig og justitsminister Albertis svindlerier ligger frit tilgængelige for alle.

Læs mere og tegn abonnement
Vi har oprettet et supportsite for tjenesten, hvor du kan læse mere om Mediestream Folkebibliotek, priser, avistitler, kontaktoplysninger etc. og – naturligvis - tegne abonnement.
Besøg supportsitet for Mediestream Folkebibliotek >>