Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Møde i netværk for lånesamarbejde - november
For biblioteker
Navigation
 

Møde i netværk for lånesamarbejde - november

Udgivet 3. december 2013

Af Else Restrup, sektionsleder, Statsbiblioteket

Statsbiblioteket afholdt 12. og 20. november møde i netværk for medarbejdere i lånesamarbejde.

Se mødernes program >>

Mødet var det 10. i rækken og satte deltagerrekord med knap 100 deltagere fordelt på møderne i Aarhus og Vanløse.

Vanen tro startede vi med nyt om tal på fjernlånsområdet. Vi har i år haft fokus på antallet af bestillinger, der af forskellige årsager må opgives. Målet er naturligvis at nedbringe dette antal, og vi er godt på vej, men det er en proces, der fortsætter.

PDA – Patron Drive Acquisition
Statsbiblioteket har i 2013 afsat 3 mio. kr. til køb af fysiske monografier. Ca. 1/3 af dette beløb er dedikeret til køb foranlediget af brugerforslag fra studerende og andre biblioteker. Den resterende del er indkøbt efter interne kriterier.

I løbet af efteråret har vi foretaget en undersøgelse på udlånet af disse monografier baseret på en repræsentativ stikprøve på ca. 3500 stk. PDA-undersøgelsen viste, at monografier indkøbt på baggrund af brugerefterspørgsel, udlånes ca. 7 gange, og de øvrige har en udlånsfrekvens på ca. 1,7. Dette har vi nu taget konsekvensen af, og i 2014 er det derfor intentionen at øge den del af budgettet, der decideret har med brugerinitierede indkøb af gøre.

Derfor var opfordringen på mødet også, at bibliotekerne fortsat skal stille købsforslag til Statsbiblioteket. I forbindelse med fjernlånsbestillinger foretager vi altid en vurdering af, hvorvidt materialet skal fjernlånes eller indkøbes.

Nyt fra DBC
Kirsten Larsen fra DBC gennemgik den ny bibliotek.dk-grænseflade. Der blev gennemgået forskellige overvejelser omkring grænsefladens tilblivelse og den tilhørende funktionalitet. Der blev ligeledes opridset, hvilke ny tiltag, der er på vej. Planerne for bibliotek.dk, Danbib og DDB er pt. i høring med svarfrist 9. december.

Anders-Henrik Petersen orienterede om et forsøg med udvidelse af det automatiske fjernlån. Udvidelsen går på, at man nu automatisk kan fjernlåne et materiale, som man selv har, hvis et antal kriterier er opfyldt.

BOB basen har fået et nyt interface, og der er også blevet arbejdet på at forbedre svartiderne.

DBC afholder kurser i den ny bibliotek.dk i januar og februar 2014.

Nyt fra Styrelsen
Erik Thorlund Jepsen gav et indlæg med fokus på Kulturstyrelsens organisering og den nationale kørselsordning. Der kom ny leverandør fra årsskiftet 2013, og man er i skrivende stund ved at lægge sidste hånd på priserne for næste år. Men grundprincipperne ligger fast, der er tale om enhedspriser og lav fleksibilitet i ruterne - men med lave priser til følge.

Vi bringer i ugerne frem til jul flere artikler om bl.a. nyt fra deltagerkredsen og RFID chipning på Statsbiblioteket fra 2014.

Næste møde
Forårets møder er berammet til 2. og 3. april. 2. april er på Statsbiblioteket og 3. april foregår på Roskilde Bibliotek, som lægger lokaler til denne gang. Så sæt allerede nu X i kalenderen. Vi glæder os til at se jer.