Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Musikformidling på Bibzoom honoreres i 2013
For biblioteker
Navigation
 

Musikformidling på Bibzoom honoreres i 2013

Udgivet 21. november 2012

Af Niels Mark, ansv. redaktør Bibzoom
4452 5742

Den tekniske udvikling af applikationen har præget 2012. I ´13 er det formidlingen, der sættes højst på dagsordenen. Bibzoom er klar med et honorarsystem, hvor indholdsleverende biblioteker belønnes.

Selvom officielle partnerskaber med festivaler og masser af nye fomidlingstiltag har været en markant del af 2012, har det også været et år med tekniske udfordringer. Fødsler kan som bekendt være en hård omgang, og nedkomsten af Bibzoom-applikation har ikke været nogen undtagelse. Heldigvis er teknikken ved at være så meget på plads, at vi for alvor kan begynde at sætte skarpt på det, som er Bibzooms reelle styrke i den pulserende onlinemusikbranche - nemlig et tæt formidlingssamarbejde med landets biblioteker. Ingen musiktjenester har et så stort potentielt netværk af kompetente musikbibliotekarer, og ingen musiktjeneste har så mange fysiske formidlingslokationer fordelt over hele landet, som Bibzoom. Denne styrke skal for alvor udnyttes i 2013.

Bibliotekarer fra hele landet har i 2012 leveret masser af artikler  og anmeldelser til glæde for Bibzoom brugerne, men i 2013 satses der på at øge produktiviteten yderligere. Fokus i 2013 vil i høj grad være på at optimere formidlingen, således at brugerne for alvor vil kunne mærke bibliotekernes styrke som musikspecialister. Formidlingsindsatsen vil i det nye år koncentrere sig om to primære områder: Øget produktion af tekstindhold samt øget synlighed af formidlingen fra Bibzoom i det fysiske rum.

Artikler til Bibzoom honoreres
Redaktionen er bevidst om, at interessen for at dele sin viden med landets brugere er der for mange af vores musikinteresserede kolleger, men at det kan være svært at have tid til at producere tekst-indhold i en travl hverdag, hvor der ikke er afsat tid og dermed penge til at formidle musikviden. Derfor opererer vi i 2013 med en honorarmodel, der betyder, at produceret indhold til Bibzoom vil blive honoreret det pågældende (Bibzoom-abonnerende) bibliotek. Hver gang en medarbejder på et bibliotek skriver en artikel eller lignende til Bibzoom, vil hans bibliotek blive honoreret med et beløb. Dermed vil bibliotekerne reelt kunne nedbringe udgifterne til Bibzoom-abonnementet ved at lade medarbejderne skrive indhold til Bibzoom og dets mange brugere.

I forhold til honorering vil der opereres med flere niveauer. Kortfattede artikler eller anmeldelser af albumudgivelser (som er tilgængelige på Bibzoom) vil honoreres med et honorartrin, mens en længere artikel honoreres med et andet trin, og produktion af en decideret lytteguide honoreres med højeste niveautrin.

Nyt koncept: Musikkanoner
Lister over de bedste albums eller bedste kunstnere inden for et konkret emneområde er meget populært på internettet, eksempelvis Amazon's Listmania. I 2013 vil der på Bibzoom indføres en ny type indlæg med inspiration i Listmania-modellen, hvor fageksperter laver en personlig kanon over bedste udgivelser inden for konkrete områder. Det kan både være kanons inden for en bestemt musikgenre (f.eks "De ti bedste albums i hip hop-historien"). Konceptet ligger i forlængelse med lytteguide-konceptet (eksempel på lytteguide til David Bowie) men i en mere kortfattet og forsimplet model.

Nye albums direkte på storskærm
2013 er også året, hvor det redaktionelle indhold fra Bibzoom vil distribueres direkte ud på bibliotekernes digitale platforme. Allerede i 2012 skydes første koncept i luften, når anbefalinger af nye albums eller historiske album-milepæle leveres til de lokale brugere via bibliotekets storskærme. Bibliotekerne kan hente anbefalingerne i form af links fra en digital samling af albumslides direkte ind i bibliotekets storskærmssystem. Næste skridt bliver at arbejde på en tilsvarende løsning til bibliotekernes hjemmesider, således at bibliotekerne modtager løbende formidlingsindhold på deres hjemmeside til glæde for brugerne.

Dermed vil 2013 være et år, hvor bibliotekerne og Bibzoom i fællesskab skal vise brugerne, at bibliotekerne er kompetente musikformidlere i det digitale såvel som i det fysiske rum. Vi glæder os til masser af nye og spændende musikudfordringer i det nye år.