Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Netværk for lånesamarbejde - avisdigitaliseringsprojektet
For biblioteker
Navigation
 

Netværk for lånesamarbejde - avisdigitaliseringsprojektet

Udgivet 10. december

Af Diana Lauridsen, bibliotekar, Statsbiblioteket

På møderne i Netværk for lånesamarbejde i november orienterede Tonny Skovgård Jensen om Statsbibliotekets avisdigitaliseringsprojekt.

Projektet er Statsbibliotekets største digitaliseringsprojekt og et af verdens største avisdigitaliseringsprojekter. I 2016, når denne runde af projektet er slut, er 32 mio. avissider digitaliseret, svarende til 50.000 sider pr. arbejdsdag.

Et indisk firma står for digitaliseringen, som dog foregår i Hamborg. Der digitaliseres fra mikrofilm fra de fleste nuværende dagblade - fra deres første udgivelse og frem til nu - samt fra Adresseavisen, Aktuelt, Land & Folk m.fl. Flensborg Avis er allerede i gang på baggrund af en anden bevilling.

Projektet finansieres henholdsvis via Finansloven (bevaringsformål), UMTS-midler (digitalisering og formidling), og Statsbibliotekets løbende bevillinger, hvorfra rigtig mange arbejdstimer og penge kommer.

Kvaliteten
Originalaviserne i papir er skrøbelige, da gamle aviser er fremstillet til at skulle holde én dag - mens de læses. Derfor foregår digitaliseringen fra mikrofilm, som vi allerede har, selv om kvaliteten ikke altid er god. Der vil blive foretaget både automatisk og manuel kvalitetskontrol på scanningerne.

Formidling
Hovedformålet er bevaring og kassation, men naturligvis er der også tænkt på formidling. Copyright, lovgivning og økonomi sætter dog rammerne.

På Statsbiblioteket, Det Kongelige Bibliotek og Det Danske Filminstitut bliver der fuld adgang til alt via Mediestream.
Der vil blive fri online adgang på www.mediestream.dk for alle til aviser, der ikke er beskyttet af copyright – et gæt kunne være på alt fra før 1920, men det skal naturligvis først forhandles. Der bliver desuden adgang til enkelte avisers arkiver via deres hjemmesider, dog med varierende vilkår.
Det er ikke udelukket, at der kan blive andre adgange, men det ligger ikke fast endnu.

Søgemuligheder
Søgemulighederne er endnu ikke fastlagte, og her sætter økonomien en begrænsning. Man overvejer OCR tekstgenkendelse til fritekstsøgning i formentlig hele samlingen. Som sikkerhed for fremtiden opbevares en originalavis, en mikrofilm og et digitalt eksemplar.

Hvis du er interesseret i at vide mere om avisdigitaliseringsprojektet, kan du følge med her: avisdigitalisering.dk/