Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Netværk for lånesamarbejde - Digital Artikelservice i tal
For biblioteker
Navigation
 

Netværk for lånesamarbejde - Digital Artikelservice i tal

Af Henrik Haagensen, Statsbiblioteket

På efterårsmødet i Netværk for lånesamarbejde blev Digital Artikelservice præsenteret i form af tal, der beskrev servicen fra forskellige vinkler.

Digital Artikelservice er målt på tilslutning og omsætning fortsat en stor succes og omfatter i 2016 85 % af alle folkebiblioteker og dækker ca. 5.2 millioner borgere.

Omsætningen i Digital Artikelservice var estimeret til ca. 50.000 leverede digitale artikler i 2016 og hvis omsætningen i årets to sidste måneder lever op til forventningen, bliver dette mål nået.

Statsbiblioteket forventer at levere:

  • Direkte til slutbruger 31.000
  • Traditionelt fjernlån til biblioteker 21.000

Det vil sige at, 60 % leveres direkte til slutbrugeren. Det skal sammenlignes med, at det tilsvarende tal i 2015 var på 25 %. Stigningen i den direkte leverance til slutlåneren er resultatet af effektiv og systematisk indsats på de enkelte folkebiblioteker i forhold til at flytte låneren fra fjernlån til direkte levering.

Digital Artikelservice i sin nuværende form startede i februar 2015, og vi har nu opsamlet næsten to års statistik på indgåede bestillinger. Når vi analyserer tallene og ser på, hvilke tidsskriftstitler der efterspørges, viser analysen klart, at Digital Artikelservice ikke er i konkurrence med forlagenes digitale bladkiosker. Det er artikler fra tidsskrifter med fagligt indhold, der efterspørges, og med få undtagelser ikke artikler fra magasiner.

Over 50 % af efterspørgslen er rettet mod ca. 300 danske faglige tidsskriftstitler, alle titler som i stort omfang indekseres til artikelbasen.
Hvis man ser på, hvilken type af artikler som efterspørges, er det nærliggende at konkludere, at Digital Artikelservice rammer ind i et segment af lånere med tilknytning til de mellemlange uddannelser.

Den resterende del af efterspørgslen retter sig mod de øvrige ca. 40.000 titler, som er omfattet af artikelservicen. Her er lånersegmentet primært ansatte og studerende ved Aarhus Universitet.

Hvis man er interesseret i at se en top 20 liste over de mest efterspurgte tidsskriftstitler eller 20 mest efterspurgte artikler i 2016, kan de ses af denne statistikoversigt >> (pdf)

Salget af abonnementer for 2017 er godt i gang, og i skrivende stund har tegningen af abonnementer for 2017 rundet 70 biblioteker og 4.6 millioner borgere.

Tegning af abonnement og information om Digital Artikelservice i øvrigt kan findes på dette link: http://www.statsbiblioteket.dk/digital-artikelservice