Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Møde i Netværk for lånesamarbejde - april
For biblioteker
Navigation
 

Møde i Netværk for lånesamarbejde - april

Udgivet 1. maj 2014

Af Else Refstrup, sektionsleder, Statsbiblioteket

Statsbiblioteket afholdt 2. og 3. april møde i netværk for medarbejdere i lånesamarbejde.

Se mødernes program >>

Netværket kører nu på 6. år, og der deltog knap 100 medarbejdere fra folke- og forskningsbiblioteker fordelt på møderne i Aarhus og Roskilde.

Status
Vanen tro startede vi med nye tal på fjernlånsområdet. Som vi omtalte på sidste møde (læs om mødet), havde Statsbiblioteket sidste år særligt fokus på antallet af bestillinger, der af forskellige årsager må opgives. Arbejdet har heldigvis båret frugt; efter en systematisk årsagsafdækning og efterfølgende analyse er antallet af bestillinger, vi ikke kan opfylde, faldet med 2500 stk. fra 2012 til 2013.

PDA-undersøgelse
I 2013 afsatte Statsbiblioteket 3 mio. kr. til indkøb af fysiske monografier. Ca. 1/3 af dette beløb var dedikeret til køb foranlediget af brugerforslag fra studerende og andre biblioteker. Den resterende del blev indkøbt efter interne kriterier.

I løbet af efteråret foretog vi en undersøgelse på udlånet af disse monografier baseret på en repræsentativ stikprøve på ca. 3500 stk. PDA-undersøgelsen (Patron Driven Acquisition) viste, at monografier indkøbt på baggrund af brugerefterspørgsel, udlånes ca. 7 gange, og de øvrige har en udlånsfrekvens på ca. 1,7. Dette har vi nu taget konsekvensen af, og budgettet til de brugerefterspurgte materialer er derfor øget med ca. 40 % i 2014. Opfordringen på mødet var derfor også, at bibliotekerne fortsat skal stille købsforslag til Statsbiblioteket. I forbindelse med fjernlånsbestillinger foretager vi altid en vurdering af, hvorvidt materialet skal fjernlånes eller indkøbes.

Fornyelser
Den automatiske fornyelse af Statsbibliotekets materialer er nu omfattet til også at foretages for materialer fra Aarhus Universitet. Det betyder, at materialer, der ikke er reservationer på, eller som har været ude hos bibliotekerne i et år, fornyes automatisk.
Proceduren blev indført for et år siden på Statsbibliotekets egne materialer. Til trods for dette kan vi se, at der stadig foretages et stort antal manuelle fornyelser samtidig med, at der sendes anmodninger herom via mailen fornyelser@statsbiblioteket.dk. Denne mail er nu lukket, da det som nævnt er en procedure, der fremadrettet foregår automatisk.

Er der tale om fornyelser af materialer, som Statsbiblioteket har indlånt fra andre biblioteker, skal der fortsat sendes en forespørgsel, da vi ikke selv kan træffe afgørelsen men skal rette en forespørgsel til det pågældende bibliotek, inden vi kan give et svar. Forespørgsel om fornyelse af den type lån skal rettes til fjernlaan@statsbibliotekek.dk.

Nyt fra DBC
På dagens program var der også nyt fra DBC, deltagerkredsen og Styrelsen.

DBC’s præsentation >>

Der var fokus på nyheder i bibliotek.dk samt DBCs opgaver i 2014. Der er tale om store projekter, hvorfor prioriteringen af, hvad der ellers er plads til i 2014, er vigtigere end nogensinde før.

Nyt fra Styrelsen
Fra Kulturstyrelsen deltog specialkonsulent Preben Aagaard Nielsen, der har afløst Leif Andresen.

Styrelsen havde fokus på den nationale kørselsordning samt retningslinjer for interurbant lånesamarbejde, herunder særligt servicedeklarationer. Alle biblioteker opfordres til at få udarbejdet og tilgængeliggjort en servicedeklaration. Statsbiblioteket præstenterede eksempler ved forårsmødet sidste år.

Se i øvrigt Styrelsens vejledning til servicedeklarationer

Vi bringer i ugerne frem flere artikler om bl.a. nyt fra deltagerkredsen, effektiv magasincirkulering og RFID-chipning på Statsbiblioteket fra 2014.

Efterårets møder afholdes den 11. november på Statsbiblioteket og den 13. november på Roskilde Bibliotek. Sæt allerede nu X i kalenderen. Vi glæder os til at se jer.