Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Newcomers på dagsordenen – bibliotekerne markerer sig
For biblioteker
Navigation
 

Newcomers på dagsordenen – bibliotekerne markerer sig

Udgivet 16. februar 2011
Af Elisabeth Moltke

Newcomers logo

Mere kultur, lokal og social forankring og fritidstilbud til børn og familier. Det står ifølge flere undersøgelser af udenlandsk arbejdskraft i Danmark højt på ønskelisten, hvis de skal blive i Danmark. Samtidig lyder det fra flere sider i den danske presse, at Danmark skal være bedre til at tiltrække og fastholde udenlandske vidensmedarbejdere - newcomers - på arbejdsmarkedet. Derfor er det nu, de danske folkebiblioteker skal markere sig som afgørende institutioner for fastholdelsesindsatsen i kraft af deres mangfoldighed af kulturelle, sproglige og familieorienterede udbud. 

Statsbiblioteket og Greve Bibliotek samarbejder i projekt Newcomers og de nye udfordringer om at sætte newcomers på dagsordenen som ny målgruppe på en række af landets folkebiblioteker. Dette har den seneste tid affødt spændende initiativer, summende aktiviteter og tiltrukket interesse fra kommuner og erhverv.

Expat Dinners – på biblioteket - 18 biblioteker er værterExpat Dinners - buffet

I januar har 18 biblioteker landet over meldt sig som værter for Expat Dinners den 3. marts - en international sammenskudsmiddag på det lokale folkebibliotek. Målet med middagen er at få newcomers/expats og lokale danskere til at mødes og ikke mindst at eksponere biblioteket som et kulturelt sted med en række services af særlig relevans for newcomers og familier, der søger lokal forankring. 

Også erhvervslivet er begyndt at få øjnene op for bibliotekernes værdi. For eksempel koordineres Expat Dinners i tæt samarbejde med Expat in Denmark under Dansk Erhverv, og blandt andet Gladsaxe Bibliotek har fået en flot omtale i det kommende nummer af Erhvervsbladet i forbindelse med deres værtskab for Expat Dinners.

Summende aktiviteter og nye netværk

Expat Dinners - NørrebroFlere andre steder summer bibliotekerne også med kreative tiltag for newcomers. I Århus har man indledt et samarbejde med International Community, hvor interessenter mødes en gang i kvartalet for at diskutere nye samarbejder og muligheder for tilbud til de internationale vidensarbejdere.

En introduktionsguide til internationale nytilflyttere i Vejle er det seneste produkt af et nyligt samarbejde mellem Jobcenter Vejle, Sprogskolen og Vejle Bibliotek mfl., og i samarbejde med Greve og Gentofte biblioteker arbejder projekt Newcomers med at udvikle metoder til at komme i dialog med polakker som ny målgruppe for biblioteket.

Hvem er newcomers, og hvad kan man gøre?Newcomer logo dark blue

Projekt Newcomers udvikler løbende metoder og redskaber til brug for bibliotekerne, og alle biblioteker kan være med til at prøve nye ting af. På hjemmesiden www.newcomers.dk kan man læse mere om baggrunden for projektet, newcomers som målgruppe, vores partnere og blandt andet downloade reklame-flyeren ”30 things you (probably) didn’t know about libraries”.
Er dit bibliotek interesseret i at vide mere eller være med i vores landsdækkende netværk, kan I kontakte projektleder Elisabeth Moltke på emo@statsbiblioteket.dk