Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Nordisk Avis- og Tidsskriftsportal nedlægges
For biblioteker
Navigation
 

Nordisk Avis- og Tidsskriftsportal nedlægges

8. juli 2008

Af Eva Fahnøe Buch

I forbindelse med Statsbibliotekets overgang til nyt CMS-system, blev det nødvendigt at tage stilling til den videre skæbne for Nordisk Avis og Tidsskriftsportal (na&t), da den fungerer på en forældet platformog dermed ikke spiller sammen med det nye system.

Na&t blev i sin tid skabt i et samarbejde mellem de nordiske biblioteker: Statsbiblioteket, BiblioteksCenter for Integration, Internationella Biblioteket i Stockholm, det Flerspråklige Bibliotek i Oslo og Helsinki Stadsbibliotek. Resultatet blev et materialevalgsværktøj for bibliotekerne til støtte for indkøb af aviser og tidsskrifter på 32 sprog, som de deltagende biblioteker hver især havde udvalgt efter behov.

Hvert bibliotek vedligeholdt data og beskrivelser af et antal aviser og tidsskrifter på de sprog, der var mest relevante for dem, og hvor de havde ekspertisen. Statsbiblioteket har udviklet og drevet portalen.

Efter overgangen til det nye CMS-system udgør na&t dog en sikkerhedsrisiko for it-systemet, og det var derfor nødvendigt at tage stilling til, hvad der skulle ske med portalen. Portalen fremstår som gammeldags i sin udformning, og samtidig viser målinger, at anvendelsen af portalen har et meget begrænset omfang. Der tegnede sig herefter tre muligheder:

  • Nedlukning af portalen
  • Lukning af portalen og konvertering af data til et format, hvor oplysningerne er tilgængelige
  • Opstart af projekt med de deltagende biblioteker med henblik på ny-tænkning og ny-udvikling af portalen

Efter kontakt til samarbejdspartnerne i de nordiske lande blev resultatet, at der ikke var ønske om at videreføre portalen – anbefalingen var konvertering af data til et tilgængeligt format, således at de bevares, vel vidende at oplysningerne i portalen har en hastig forældelsestakt.

Det er således Statsbibliotekets hensigt at følge anbefalingen om at nedlægge portalen og konvertere data til et format, hvor oplysningerne kan gøres tilgængelige. Dette vil ske i løbet af efteråret, og så snart det er klar, vil der komme nærmere oplysninger herom på www.statsbiblioteket.dk/forbiblioteker

Vi vil her henlede opmærksomheden på rabataftalen med Interpress Danmark, hvor der er korte beskrivelser af udenlandske aviser og tidsskrifter.

Spørgsmål i forbindelse med ovenstående kan rettes til Eva Fahnøe Buch, efb@statsbiblioteket.dk.