Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Nordisk Fjernlånskonference 2012 på Island
For biblioteker
Navigation
 

Nordisk Fjernlånskonference 2012 på Island

Udgivet 30. oktober 2012

Af Else Refstrup og Diana Lauridsen Nauntofte

Askeskyer blev heldigvis ingen hindring for deltagelsen i 10th Nordic Resource Sharing Conference i Reykjavik den 3. - 5. oktober 2012. 150 repræsentanter fra de nordiske lande samledes i Reykjavik over temaet ”Rethinking Library Services - New technologies - New opportunities”.

Ud over biblioteksbesøg på Education Library, Reykjavik University Library, Nordens Hus, National and University Library of Iceland og Reykjavik City Library var der på konferencen en lang række spændende indlæg af oplægsholdere fra Norden samt Canada, Tyskland, Holland og USA. Desuden var der updates fra OCLC, British Library og Subito.


Studiepladser, Reykjavik University Library

Der var fokus på brugerindflydelse og brugerinvolvering, ny teknologi og trends inden for bibliotekssystemer og søgemaskiner, samarbejdsformer og nye måder at foretage accession på (Collection Management). En ny vinkel var at måle på brugernes succes i brugerundersøgelser – og ikke kun på deres faktiske oplevelse af bibliotekernes service.

Samspillet mellem brugere, biblioteker og de sociale medier får støre og større betydning, og brugernes krav til tilgængelighed går samme vej – trådløst, frit tilgængeligt, 24-7, på alle platforme og uden kø naturligvis…

Bibliotekerne og de sociale medier
En medarbejder fra Reykjavik University Library fortalte om deres brugere og disses brug af sociale medier og biblioteker. Brugerne tilhører Generation Y, der er vokset op i et overflodssamfund og som sjældent har oplevet begrænsninger. De forventer adgang til informationer døgnet rundt; de deler, låner af og med hinanden og benytter sig af de muligheder, der er, uden hensyntagen til copyright-regler.

Reykjavik University Library møder brugerne, hvor de er - på Facebook og Twitter, og YouTube arbejdes der på.

Brugerstyret accession
Kriterierne for accession af fjernlånsbøger kom i fokus. På Purdue University Library, Indiana, viser undersøgelser foretaget gennem ni år, at 33,3 % af materialer indkøbt af bibliotekarer/fagreferenter aldrig bliver udlånt, mod 18,5 % af de brugerinitierede indkøbte materialer, der kun har haft ét udlån.

På Statsbiblioteket har vi af samme årsag gennem de seneste år valgt at dedikere en større andel af vores indkøbsbudget på det fysiske område til materialer efterspurgt af slutlånere eller andre biblioteker.

Afslutningsvis blev ILL fremhævet i en tid, hvor økonomi og krise er i fokus. ILL kan i mange tilfælde være billigere end køb – især i en tid, hvor trenden er åbne rum med studiepladser og grupperum og ikke kilometervis af bøger.

Nordens Hus