Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Ny bog om John Mogensen baseret på Mediestream
For biblioteker
Navigation
 

Ny bog om John Mogensen baseret på Mediestream

Udgivet 5. marts 2017

af Henrik Smith Sivertsen

Som de fleste har opdaget, havde ”Så længe jeg lever”, Ole Bornedals spillefilm om John Mogensen, premiere i begyndelsen af marts. Samme uge udsendte Wilhelm Hansen Musikforlag ”Livet skal jo leves – John Mogensen-sangbogen”. Som titlen angiver, er det en sangbog, men hvis man åbner den, opdager man, at den er meget mere end det.

Udover selve sangene, nedskrevet og arrangeret af Jakob Faurholt, er bogen nemlig forsynet med usædvanligt meget tekst i forhold til genren. Forskningsbibliotekar og popforsker Henrik Smith-Sivertsen fra Det Kgl. Bibliotek har nemlig været i arkiverne. Med fri adgang til bl.a. de digitaliserede aviser i Mediestream fandt han så mange nye oplysninger og perspektiver på John Mogensen og hans sange, at bogen voksede voldsomt i forhold til det planlagte sidetal. Til gengæld har det været muligt at komme meget tættere på sangskriverens karriere end tidligere, netop på grund af de nye digitale muligheder.

Det betyder bl.a., at vi endelig har fået afgjort, hvor og hvornår ”To mennesker på en strand” blev skrevet. Ifølge ø-sladderen og turistmateriale fra Sejerø blev den sang til dér, men i et nyfundet interview med John Mogensen fra april 1972 fortæller han selv direkte, at han fik inspirationen til sangen i sit elskede Dragør.

I den mere alvorlige ende har det også været muligt at følge Mogensens pludselige succes og senere tragedie i medierne på en helt anden måde end tidligere. I Mediestream får man nemlig ikke kun det nationale perspektiv fra de store aviser, men også en masse interviews og omtaler i regionale og lokale aviser. Det giver en masse nye perspektiver på danskernes historie, og John Mogensen-sangbogen er næppe den sidste, der i vid udstrækning er baseret på avissamlingen.

Livet skal jo leves – John Mogensen-sangbogen kan købes her >>

WEBINAR

Har du lyst til at dykke ned i Mediestreams digitaliserede aviser, tilbyder det Kgl. Bibliotek et "guldgraverkursus" i form af et webinar onsdag den 2. maj 2018.

Her tager Henrik Smith Sivertsen dig på én times håndholdt rundvisning i de digitaliserede avisers forunderlige verden.