Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Nye partnerskaber og tekniske forbedringer på Bibzoom giver bedre brugeroplevelser
For biblioteker
Navigation
 

Nye partnerskaber og tekniske forbedringer på Bibzoom giver bedre brugeroplevelser

Udgivet 3. september 2015

Så skriver vi september i kalenderen, og det ny Bibzoom-univers har rundet de otte måneder. Der har været tekniske udfordringer, men også masser af gode ting er sket i de forløbne måneder og mere er på vej i efteråret.

Tekniske udfordringer i et forbedret digitalt univers
Med overgangen til det ny Drupal-baserede Bibzoom-site er der sket markante forbedringer i formidlingsuniverset og brugeroplevelsen. Muligheden for at integrere albums og skræddersyede playlister i de enkelte artikler, samt integrationen af lytteguides og youtube-videoer, gør, at samspillet mellem musik, guides og artikler er forstærket i udbredt grad.

Selvom overgangen til to nye musikudbydere - først Wimp og dernæst Tidal - i løbet af 2015 har givet tekniske udfordringer omkring login-processen, er der heldigvis lys for enden af tunnellen. Både musikleverandører og pladeselskaber har stor interesse i, at biblioteksbrugerne får en god oplevelse på Bibzoom.

Partnerskaber og efterårets indsatsområder
De tekniske udfordringer er dermed kun midlertidige, imens partnerskaber med interne såvel som eksterne partnere i musikbranchen er i konstant udvikling og vil være grundlaget for bibliotekernes digitale musikformidling i fremtiden.

Succes på den digitale musikscene kan ikke opnås alene men skal ske i samspil med de mange andre musikformidlere. Derfor har Bibzoom gennem årene opnået et stærkt netværk af samarbejdspartnere, der spænder fra musikpressen, pladeselskaber og kunstnere via festivaler til brancheorganisationer og medievirksomheder herunder DR. Partnerskaberne resulterer i en række af de tiltag, der foregår på bibliotekerne og nye tiltag kommer til.

Live-streaming i DR Klub Klassisk
Lytteklubberne for klassisk musik og rock har eksisteret i en årrække men udvikler sig løbende. I de klassiske lytteklubber DR Klub Klassisk vil der fra i efteråret være mulighed for at lægge en ny dimension i brugeroplevelsen i de lokale lytteklubber, idet nogle af klubtemaerne vil beriges med direkte live-transmissioner af koncerterne fra DR Koncerthuset. Første live-transmission finder sted den 8. oktober, hvor Sonnings Musikpris overrækkes under en festkoncert i DR Koncerthuset. Koncerten videostreames live og vil dermed skabe mulighed for at invitere brugerne til en fælles koncertaften på biblioteket bestående af direkte live-transmission suppleret med rødvin, mad og levende debatter.

P6 Beat Klubben - live på Roskilde Festival 2015
Under årets Roskilde Festival lavede DR P6 Beat og Bibzoom i fællesskab live-lytteklubber torsdag og fredag, hvor festivalgæsterne blev introduceret til aftenens hovednavne på Orange Scene.

Morgenvært på "Morgenbeatet" på P6 Beat, Anders Bøtter, var vært for en halv times lytteklub med anekdoter, diskussioner og debatter om bands'ene MUSE og Mew.

Som tak for godt selskab kunne de fremmødte festivalgængere tage Bibzoom guidehæfter med i lommen, så de kunne lære mere om fx. Mews udvikling fra lokale Hellerup-drenge til verdenskendte stjerner.

Gasolin er i fokus i oktober måned
Der er masser af gode grunde til at fejre Gasolin i oktober måned. Kim Larsen kan fejre sin 70 års fødselsdag den 23. oktober 2015, imens Gasolins hovedværk "Gas 5" har 40 års jubilæum den 14. oktober.

I samarbejde med GAFFA og P6 Beat sættes der fokus på Gasolin i oktober måned. DR P6 Beat kører en 6 timers marathon udsendelse om Gasolin den 10. oktober imens bibliotekerne holder klubaftener om Gasolin i oktober.

Oplagt er det at inddrage Anders Østergaards fremragende dokumentar om "Gasolin'" til denne klubaften, hvor musik og levende debatter kan suppleres med fremvisning af filmen, der ligger på Filmstriben.

Danmarks fællessang
Igen i år sætter Bibzoom, i samarbejde med SPIL Dansk, fokus på en række danske sangklassikere gennem hele efteråret.

Hver uge fra august til december sættes en ny dansk sang under lup, og der opfordres til at synge fællessang. Det kan være en gammel sang, og det kan være en nyere.

Således vil man hver uge kunne læse en artikel om ugens sang på Bibzoom, og der vil ligge en sangbar instrumentaludgave af sangen klar til fællessang.

Dermed håber vi, at Spil Dansk, Bibzoom og bibliotekerne i fællesskab kan inspirere lokale sangforeninger og musikskoler til at komme forbi og synge på biblioteket. Formålet er at sætte fokus på den danske sang.

Nu går den vilde sangskattejagt - indsats for folkeskoler
I samarbejde med Palles Gavebod bygges der en ekstra dimension på "Danmarks Fællessang" med målet at nå ud til folkeskolerne.

Fra begyndelsen af september følger også undervisningsmateriale, som elever kan gå på dybere sangskattejagt i.

For ”En lærke letted’” er ikke blot en poetisk forårsbebuder. Det er også en sang om befrielsen af Danmark i 1945 efter de hårde besættelsesår. Og Shu-Bi-Duas ”Askepot” er et vittigt og satirisk nummer om dyre modediller og status-blær.

Jazzklubber åbner snart
Jazz Danmark, DR og Bibzoom inviterer bibliotekerne til at åbne nye jazzklubber i lokalområdet.

Senest har musikmagasinet Jazznyt også meldt sig på banen. Jazznyt, som er landets største online-magasin for jazz i Danmark, vil levere artikler til guiden om hver måneds tema. Dermed er sikret, at brugerne både får mulighed for spændende jazzevents på bibliotekerne og samtidig får guides med hjem.

Første tema i jazzklubben er Jan Johansson og album-klassikeren "Jazz på Svenska", som vil vække begejstring. Ikke kun for jazzentusiaster men også for jazzbegyndere.

Klubaftenen vil kunne opbygges som en kombination mellem levende debatter om temaet, lytning til musik fra albummet og med visning af Anders Østergaards fremragende dokumentar "Troldkarlen", der ligger på Filmstriben.

Når jazzklubberne fortsætter i 2016, vil et af de første temaer være fokus på Miles Davis. I nuværende stund forhandles med den verdenskendte trompetist Palle Mikkelborg om muligheden for, at han tager rundt og fortæller om sit tætte samarbejde med Miles Davis omkring albummet "Aura", hvor Palle Mikkelborg også vil spille livemusik undervejs.

Næste skridt?
Efterårets indsatsområder lægger således op til masser af fysiske arrangementer på bibliotekerne. Vi håber, at så mange biblioteker som muligt vil støtte op og give brugerne de mange gode kulturoplevelser i det fysiske såvel som i det digitale rum.

Imens arbejdes der på højtryk på den løbende optimering af det tekniske område. Næste skridt på den front bliver udbredelsen til mobile platforme, forbedret integration i bibliotek.dk samt i bibliotekernes lokale CMS-systemer. Vi glæder os allerede!