Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Nyheder til Lånesamarbejdet
For biblioteker
Navigation
 

Nyheder til Lånesamarbejdet

Udgivet 21. november 2011

af Henrik Haagensen og Helle Brink

Nyheder fra fjernlånsnetværket
Som vært for netværksgruppen "Fjernlån - nu og i fremtiden" bringer Statsbiblioteket en række informationer af interesse for (især) biblioteksmedarbejdere som arbejder med lånesamarbejde:

Z39.50 i drift
Statsbiblioteket modtager nu bestillinger fra bibliotekerne fra Netpunkt via Z39.50 med henblik på at kunne sende automatiske svar omkring levering.

Det betyder, at bibliotekerne nu modtager automatisk besked om:
•    At materialet kan leveres
•    At materialet er reserveret
•    At materialet er afsendt og beskeden inkluderer materiale-stregkode

Vær opmærksom på
På grund af Statsbibliotekets særlige artikelservice (E-kopi) samt at Statsbibliotekets bestand af tidsskrifter ikke er beholdningsregistrerede, er det ikke muligt at understøtte automatiske beskeder på dette materiale.
Det samme gælder for Statsbibliotekets samling af ældre monografier.

”Etik i lånesamarbejdet”
På det seneste netværksmøde i "Fjernlån - nu og i fremtiden" blev der diskutteret omkring etiske regler for lånesamarbejdet. Både mht. bestillingsetik, og behandling af materialer. Blandt andet blev følgende råd nævnt.

Bestil ikke helt nyt materiale
Det er et stigende problem, at flere biblioteker modtager bestillinger på meget nyt materiale – dvs dels på næsten ikke udkommet materiale og materiale undervejs. Det må man gerne – men hvis det er materialer, man med stor sandsynlighed selv indkøber ugen efter eller snarest så tjek venligst din bestilling en ekstra gang.

Dette gælder bestillinger i Netpunkt, hvilket betyder, at det er kolleger, der bestiller, og det er ikke god etik!

Lad være med at klistre mærkater på materialerne
Det er også kommet frem, at flere biblioteker har store problemer med, at andre biblioteker klistrer egne numre/identifikations-mærkater/chips på materialerne. Det sker muligvis i forsendelsesafdelinger/modtagelseafdelinger rundt omkring, men vi vil gerne gøre alle opmærksom på at tjekke, hvordan fjernlånte materialer ”mærkes” i jeres bibliotek og hjælpe med, at der ikke påklistres unødige mærkater. Disse kan lige så godt lægges indeni bogen.

Bestilling af tidsskriftsårgange fra Statsbiblioteket
Når I bestiller hele årgange af tidsskrifter fra Statsbiblioteket er det vigtigt, at I kun bestiller 1 årgang pr. bestilling - dermed kan vi lettere give besked om, hvilke årgange der kan ekspederes med det samme og om hvilke årgange der evt. er udlånt eller bortkommet.

De flytter rundt på bibliotekerne på Aarhus Universitet
Flere samlinger vil i perioder være utilgængelige på grund flytning og sammenlægninger af bibliotekerne på AU. Vi forsøger at skaffe pt. utilgængelige materialer fra andre biblioteker eller udlandet, så påregn derfor ekstra ekspeditionstid.