Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Nyt om Digital Artikelservice
For biblioteker
Navigation
 

Nyt om Digital Artikelservice

udgivet 20. maj 2016

Af Henrik Haagensen, Statsbiblioteket

I forbindelse med forårets møder i Netværk for lånesamarbejde fremhævede Statsbiblioteket nogle hovedlinjer i 1. kvartals statistik for Digital Artikelservice.

Betydelig stigning
For det første er der tale om en betydelig stigning i antallet af bestillinger i det hele taget men den mest positive tendens var bevægelsen i retning af lånerne nu i stærkt stigende omfang bestiller til direkte levering frem for levering via biblioteket.

Selvbetjening boomer
I forhold til tallene for 2015, hvor i gennemsnit 30 % af lånerne bestilte til direkte levering, viser tallene for 1. kvartal 2016, at 60 % af lånere nu benytter muligheden for direkte levering.

Denne store forskydning udtrykker, at bibliotekerne har gjort en stor lokal indsats for at skubbe til processen med lokal vejledning omkring selvbetjening ved bestilling i bibliotek.dk.

Tallene dækker over store forskelle imellem bibliotekerne. Københavns Kommunes Biblioteker har fx. formået at flytte procenten helt op på 80,5 %.

Dette tal er opnået gennem en konsekvent politik, hvor bestillinger modtaget til håndtering via BOB-basen, er blevet sendt retur til låneren med en vejledning i, hvordan man kan lave bestillingen selv.

Denne model har siden netværksmøderne i foråret vundet indpas på andre biblioteker, så det bliver spændende at se, hvilken effekt denne indsats har haft, når statistikken for 2. kvartal 2016 skal gøres op.

Ny procedure til fremme af selvbetjening
For biblioteker, som opfylder bestillinger til Digital Artikelservice via BOB men fremadrettet ønsker at vejlede lånerne omkring selvbetjening, har Statsbiblioteket lavet en ændring i proceduren.

Den mail, som biblioteket modtager fra Statsbiblioteket, hvor artiklen er vedhæftet som PDF, indeholder nu noget info, som gør, at den kan videresendes direkte til låneren. I mailen er der noget info og et link til vejledningen omkring bestilling i bibliotek.dk. Dette vil forhåbentlig bidrage til at understøtte lånerens brug af selvbetjening næste gang.