Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / OCLC – regionalt årsmøde og biblioteksbesøg
For biblioteker
Navigation
 

OCLC – regionalt årsmøde og biblioteksbesøg

Udgivet 21. marts 2012


Af Else Refstrup

OCLC - regionsmøde i Birmingham
Statsbiblioteket deltog i OCLCs regionale årsmøde, som i år blev afholdt i Birmingham ultimo februar. Overskriften var "Developing a New Blend of Library". Titlen er valgt for at afspejle, hvordan biblioteker og andre kulturarvsorganisationer blander fysisk og digitalt 'rum' for at nå ud til deres lokalsamfund med nye former for service.

200 gæster fra 22 lande
Mødelokationen var velvalgt, lige op af Birminghams nuværende bibliotek og med byggeriet af Birminghams pragtfulde nye hovedbibliotek i baggrunden. Der deltog over 200 delegerede fra 22 forskellige lande. Regionen strækker sig fra Mellemøsten og Nordafrika og dækker også hele Europa.

Asien, Østeuropa og de arabiske lande i OCLC
OCLCs statusopgørelse vedr. WorldCat vidnede om stor aktivitet. De områder, hvor der er størst aktivitet, er vedr. arabiske, kinesiske og østeuropæiske poster, der dagligt strømmer ind i systemet. Derfor er det også meget positivt for os, at Statsbibliotekets deltagelse i WorldCatsamarbejdet fremadrettet vil blive udvidet til, at også vores udenlandske materiale vil blive bestilbare via Worldcat.

Besøg hos britiske hovedleverandører
Årsmødet blev suppleret med leverandørbesøg hos de to britiske biblioteker/organisationer, som Statsbiblioteket anvender mest, når der skal skaffes materiale fra Storbritanien til såvel de danske biblioteker som lånere på Statsbiblioteket. I 2011 bestilte vi omkring 1000 enheder i England.

British Library har vi anvendt gennem flest år. De er leveringsdygtige i næsten alt, men da de samtidigt er meget forretningsorienterede, afspejles dette også i prisen. Vi har derfor gennem den sidste tid afsøgt nye muligheder og potentielle leverandører i det britiske.

Unity UK
Vi har senest opnået en aftale med Unity UK, som er en sammenslutning af britiske folkebiblioteker, der har et internt lånesamarbejde. Derfor har det været særdeles positivt for os, at vi som det eneste bibliotek i verden udenfor Storbritanien, har fået en aftale med dem på meget fordelagtige vilkår.

Birmingham Central Library
Det folkebibliotek, som leverer flest enheder til os gennem Unity UK, er Birmingham Central Library. Da årsmødet blev afholdt på det tilstødende rådhus, var det nærliggende at aflægge dem et besøg. De pågældende medarbejdere var meget positive overfor at sende materialer til Statsbiblioteket. Den lange afstand afskrækkede dem ikke, da de har en positiv erfaring med, at vi altid leverer materialerne tilbage til tiden.

Som det fremgår af billederne, er det forståeligt, at biblioteksmedarbejderne i Birmingham ser frem til indvielse af det nye bibliotek i sommeren 2013. De fysiske rammer, der arbejdes under nu, vil til den tid vil blive markant forbedrede.

Indblik i det gamle Birmingham Central Library med nedslidte kontorlandskaber og undeliggende marked.

Udsigt til det nybyggede Birmingham Central Library. Forventet pris ca. 2 mia. danske kroner.