Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Oslo: en hvirvelvind af konferenceindtryk
For biblioteker
Navigation
 

Oslo: en hvirvelvind af konferenceindtryk

Udgivet 22. maj 2012

Af Susanne Bodil Hodges  Foto fra velkomstreception

Årets Nordic Library Conference bød på ét styk kulturminister, syv oplægsholdere, et væld af projekter og initiativer, ca. 120 humørfyldte deltagere fra Sverige, Norge og Danmark og alle var de samlet under ét tag i Oslos højeste bygning.

 

Velkommen til Oslo
Den norske konferencekoordinator Eva byder velkommen til Oslo og til det norske nationalbibliotek, hvor deltagerne var inviteret til velkomstreception søndag den 13. maj. Underholdningen blev leveret af Nordic Dance 2012, en dansegruppe bestående af talentfulde nordiske folkedansere og musikere.

 

Kulturminister og oplægsholdere
Den norske kulturminister Anniken Huitfeldt fik æren af at åbne the Nordic Library Conference 2012 og satte i sin tale fokus på bibliotekernes fremragende arbejde i serviceringen af flersprogede brugere. Hun modtager her en dryppende bukket af konferencens konferencier den norske DJ og tv-vært Vegard Thomas Olsen.

Konferencen bød bl.a. på et rørende oplæg fra den norske forfatter Amal Aden. Amal Aden er en kontroversiel figur i den norske integrationsdebat bl.a. pga. hendes udtalelser omkring integration og somalisk kultur i Norge.

Til konferencen havde den 29-årige forfatter dog mere fokus på den store rolle, bibliotekerne har haft og stadig spiller i hendes liv. Biblioteket var nemlig stedet, hvor hun fik hjælp til at læse og skrive, stedet hvor hun læste sig til den uddannelse, hun aldrig fik.


Foto: Amal Aden

Papers, papers og endnu flere papers
Der blev præsenteret rigtig mange papers på Nordic 2012. Hele 20 styk og det krævede koncentration at forstå de mange forskellige svenske og norske dialekter. Der var dog mange interessante præsentationer.

Jeg hørte blandt andet om Seniorgamer. Et projekt fra Drammen bibliotek, der introducere de computerspil som wii bowling for pensionister med det formål at dæmpe udvikling af dementi. Et projekt, der også handler om, hvorvidt bibliotekerne kan spille en rolle i det moderne sundhedsvæsen.

Biblioteket som globale døråbnere var et andet projekt, der blev præsenteret på konferencen. Det ledes af folkebiblioteket i Oppland. Målet er at udvikle bibliotekerne som multikulturelt værested. Projektet har bl.a. fokus på at bevidstgøre bibliotekarens rolle i en multikulturel kontekst. Projektet har også til formål at sætte fokus på biblioteket som ressource i arbejdet med integration.

Ses vi til Nordic2013?
Sverige har allerede nu meldt sig som vært for Nordic2013, så hvis du gik glip af konferencen i Norge, så fortvivl ej. The Nordic Library Conference vender stærkt tilbage til næste år.

The Nordic Library Conference er et initiativ fra Netværket Nordic Best og formålet er at fremme samarbejde på tværs af de nordiske lande. I 2011 var Statsbiblioteket, der også er medlem af netværket, vært for konferencen.