Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / På jagt efter nye titler på 80.000 kvadrameter
For biblioteker
Navigation
 

På jagt efter nye titler på 80.000 kvadrameter

Udgivet 19. februar 2009
På jagt efter nye titler på 80.000 kvadrameter

Titlerne og antal noteres løbende ned, så overblikket bevares. Billedet er fra bogmessen 2009.

Af Eva Fahnøe Buch

I lighed med de seneste mange år gik turen igen i år til den store bogmesse i Cairo for at købe arabiske materialer til BiblioteksCenter for Integration og fælleskøbsordningen. Med mellemlanding tager det en dag at rejse til Cairo, så den 21. januar 2009 fløj vi derned, så vi var klar til at komme på bogmessen den 22. januar, som var den første dag på messen efter den officielle åbning.

Det er uden sammenligning den største messe for bøger udgivet på arabisk. Selve messen afholdes på et 80.000 kvadratmeter stort område, og der er 1.400 stande, hvor ca. 700 forlag fra hele den arabisktalende verden udstiller. Messen er åben for såvel professionelle, som for ”amatører”, og på fridagene er der et mylder af mennesker, som får en familieudflugt ud af det.

Kun nye udgivelser

Vi startede med bogindkøbet på messen og havde hjemmefra forberedt, hvor mange titler vi skulle købe inden for kategorierne skønlitteratur, faglitteratur og børnebøger, og hvor mange eksemplarer vi skulle købe af hver titel., så det var bare at kaste sig ud i det. Vi gik fra stand til stand og købte og købte, og vores kontaktperson sørgede for at indkøbene straks blev taget fra, så vi var sikre på at få det antal eksemplarer, vi havde valgt. Udbuddet er enormt, men som udgangspunkt køber vi kun nyudgivne bøger, så det var muligt at indsnævre feltet noget.

Vi købte et bredt udvalg af skønlitteratur – noget af det lidt sværere tilgængelige, noget af det meget populære og det meste midt i mellem disse to yderpunkter. Vi har i år i særlig grad forsøgt at skaffe titler udgivet med så stor geografisk spredning som muligt, og da vi har fået reaktioner om, at vi mangler nordafrikanske forfattere i vores katalog, har vi søgt at købe disse, når vi så dem. Faglitteraturen spænder bredt med emner som pædagogik, historie, biografier og kogebøger, som vi har købt i lidt mindre formater, da vi har fået at vide, at de store (men flotte) er uhåndterbare. Vi medbragte de ønsker på konkrete titler, som vi har fået fra bibliotekerne og enkeltpersoner, og i nogle tilfælde kunne vi finde det ønskede.

Geografisk spredning

Der var et flot udbud af nyudgivne børnebøger inden for både skønlitterære og faglitterære titler. Her købte vi flest småbørnstitler og et par stykker for lidt større børn.

I øvrigt var vi ved at komme i tidnød, da messen om fredagen først åbnede kl. 14.00 i stedet for kl. 10.00 på grund af, at man ikke ønskede demonstrationer i forbindelse med fredagsbønnen i lighed med sidste år.

Da bogindkøbet var afsluttet kom turen til filmene og musikken. Igen var det ambitionen, at få så stor geografisk spredning som muligt, og dette lykkedes nogenlunde for musikkens vedkommende. Filmene til voksne er helt overvejende ægyptiske. Vi købte de nyudgivne titler, vi kunne få, og supplerede med populære genindspilninger og en enkelt fjernsynsserie.

Med hensyn til film for børn så købte vi tegnefilm og dukkefilm til både små og lidt større børn. Den forhandler, vi har fundet til indkøb af børnefilm, har et meget fint og varieret udvalg af populære titler, som vi kunne købe med de nødvendige tilladelser.

Aktuelt katalog på web

Nu venter vi spændt på at alle materialerne skal komme fra Cairo. Erfaringsmæssigt ved vi at det godt kan vare lidt. Så snart materialerne er katalogiseret vil der i lighed med 2008-indkøbet komme et aktuelt katalog over titlerne, som vil være tilgængeligt på hjemmesiden.