Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / PRESSEMEDDELELSE: Bibliotekerne jagter nye brugere
For biblioteker
Navigation
 

PRESSEMEDDELELSE: Bibliotekerne jagter nye brugere

Udgivet 7. juli 2014

Download pressemeddelelsen >> (pdf)

Som så mange andre kulturinstitutioner vil folkebibliotekerne gerne opdyrke og fastholde nye brugergrupper. Det skal et nyt projekt fra Statsbiblioteket understøtte.  Kulturministeriets undersøgelse fra 2012 om danskernes kulturvaner viser, at en større andel indvandrere og efterkommere bruger biblioteket end andelen af andre brugere. Det kunne tyde på, at der ligger et uudnyttet potentiale blandt flersprogede, der ikke har fået folkebibliotekerne ind med modermælken.

Statsbiblioteket og 7 folkebiblioteker i Danmark har netop startet et nationalt projekt ”Nye brugere – en 180° nytænkning af ’biblioteket’”.

”Projektet fokuserer bredt på gruppen af flersprogede, der blandt andre inkluderer expats, internationale studerende, au pairs samt sproglige minoritetsgrupper. Det kan både være børn og voksne, unge og ældre, der ikke bruger biblioteket så meget endnu. Spørgsmålet er hvilke midler der skal til, for at få dem til at komme på biblioteket? Det er det vi nu skal i gang med at undersøge” siger specialkonsulent Nicola Ravden fra Statsbiblioteket.
Undersøgelsen sker ved hjælp af projekter på syv forskellige folkebiblioteker rundt omkring i landet, der med udgangspunkt i den nyeste forskning hver især skal ud og nytænke brugerinddragende projekter. Der skal eksperimenteres med metoder til brugerinddragelse, nye målgrupper og forankring.

Resultaterne fra projekterne skal munde ud i et katalog med specifikke værktøjer, der kan gøre det lettere for andre folkebiblioteker at få nye brugergrupper i tale. Målet er altså at lave et værktøjskatalog der kan udfoldes nationalt, og som kan inspirere andre folkebiblioteker til at starte egne projekter og udvide deres egne kundekredse.
De deltagende biblioteker er: Haderslev Bibliotekerne, Odense Centralbibliotek, Herning Bibliotekerne, Biblioteket Sønderborg, Sundby Bibliotek, Silkeborg bibliotekerne og Solvang Bibliotek i samarbejde med Statsbiblioteket. Projektet har modtaget støtte fra Kulturstyrelsens udviklingspulje for folke- og skolebiblioteker. Projektet startede den 1. april 2014 og forventes afsluttet 31. maj 2015.

For yderligere oplysninger
Kontakt specialkonsulent Nicola Ravden, nr@statsbiblioteket.dk, 4473 4633 / 2341 1865.