Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Pressemeddelelse: Stor succes for lektiehjælp på bibliotekerne
For biblioteker
Navigation
 

Pressemeddelelse: Stor succes for lektiehjælp på bibliotekerne

28. august 2007

Af Flemming Munch, på vegne af styregruppen.

Inden udgangen af året vil 45 folkebiblioteker i mere end 30 kommuner tilbyde formaliseret lektiehjælp til elever i folkeskolen. De såkaldte Lektiecaféer er fordelt over hele landet. Integrationsministeriet giver også næste år bibliotekerne støtte til nye caféer.

Efter at kulturminister Brian Mikkelsen og integrationsminister Rikke Hvilshøj i november sidste år indgik en samarbejdsaftale om bibliotekernes indsats på integrationsområdet, er en række nye lektiecaféer åbnet på de danske folkebiblioteker.

De mange tilbud om lektiehjælp skyldes ikke mindst, at bibliotekerne siden årsskiftet har kunnet søge støtte til at oprette lektietilbud. Det er Integrationsministeriet (kampagnen ”Brug for alle unge”), der har valgt at yde tilskud til bibliotekernes arbejde med integration, og det er de tosprogede børn og unge, der primært er i målgruppen for lektiehjælpstilbuddene. Men deres klassekammerater er naturligvis også velkomne til at møde op. Målet er at flere børn bliver klædt på til at gennemføre en kompetencegivende uddannelse.

Lektiecaféerne oprettes ofte som hyggelige kroge rundt omkring i bibliotekerne, hvor hjælpen kan foregå. Børnene læser her lektier sammen med frivillige lektiehjælpere fra blandt andet Dansk Flygtningehjælp, Dansk Røde Kors og Red Barnet Ungdom. Bibliotekerne sørger til gengæld for f.eks. frugt og saftevand samt i ny og næ en udflugt for lektiecaféens deltagere. Der vil ofte være materiale, der kun stilles til rådighed for caféens brugere – f.eks. sprogstimulerende spil og andre ting.

Lektiecaféernes placering på bibliotekerne gør, at de er en del af det frirum, som så ofte bliver fremhævet som en vigtig del af bibliotekernes force. Der er nu afsat midler til flere nye lektiecaféer i 2008.

Rent praktisk søger bibliotekerne tilskuddet hos Biblioteksstyrelsen, der informerer om og administrerer puljemidlerne. BiblioteksCenter for Integration ved Statsbiblioteket vejleder bibliotekerne i oprettelse af lektiecaféer og koordinerer indsatsen på landsplan.

I løbet af august, september og oktober åbner lektiecaféer på bl.a. følgende biblioteker: Frederiksberg, Hørsholm, Dianalund (Sorø), Stenlille (Sorø), Esbjerg, Fredericia, Haderslev, Ølgod (Varde), Gråsten (Sønderborg), Ulkebøl (Sønderborg), Svendborg, Herning, Viby (Århus), Tilst (Århus), Morsø samt på de københavnske biblioteker: Blågården, Husum, Øbro Jagtvej, Vigerslev, Tingbjerg og Sundby.

Yderligere oplysninger om lektiehjælp på bibliotekerne, om åbningerne og om støtteordningen fås hos projektleder Susanne Linton, Statsbiblioteket, BiblioteksCenter for Integration. Dir. tlf. 89 46 20 52, mobil 20 73 98 21 eller sli@statsbiblioteket.dk