Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Projekt Newcomers er i gang – regionale tovholderbiblioteker søges!
For biblioteker
Navigation
 

Projekt Newcomers er i gang – regionale tovholderbiblioteker søges!

Udgivet 14. april 2010

Af Elisabeth Moltke

Så er starten gået for SBCIs landsdækkende projekt for Newcomers. Vi inviterer alle biblioteker til at søge om at deltage som regional tovholder og være med til at bringe de danske folkebiblioteker og deres mangfoldighed af kultur- og sprogtilbud på forkant overfor en ny og udfordrende brugergruppe.
Deadline for ansøgning var den 6. maj 2010 og der kan ikke længere søges.

Hvad er en regional tovholder?

De regionale tovholdere er projektets centrale aktører. Da der er forskel på regionerne og de typer af newcomers, der bosætter sig rundt om i Danmark, vil projektets lokale forankring sikres gennem et netværk af tre tovholderbiblioteker, der dækker fire regioner i landet. Tovholderne er projektets ambassadører udadtil og ankermænd for de aktiviteter og services, der udvikles i projektperioden. Endelig - men meget vigtigt - vil tovholderne fungere som ’lokale eksperter’ med ansvar for at opbygge et regionalt netværk af og afholde møder for interesserede lokalbiblioteker og relevante foreninger, offentlige og private institutioner, virksomheder m.m.

Alle folkebiblioteker kan være regionale tovholdere

Vi inviterer alle interesserede folkebiblioteker til at melde sig på banen – store som små. For nogle af jer er newcomers allerede på dagsordenen, og for andre er det en udfordrende ny målgruppe at beskæftige sig med i fremtiden. I vil som regionale tovholdere være med på den nyeste udvikling, idet vi gennem hele projektperioden holder tæt kontakt med tovholderne i forbindelse med bl.a. netværksopbygning, udfordringer og kompetenceudvikling og assistance til netværksmøder. Derudover udvikler og tilbyder vi relevant baggrundsmateriale, statistikker og materialer til servicering af newcomers samt står for markedsføring og profilering af de udviklede services. Derudover ydes også et økonomisk tilskud i anerkendelse af arbejdet og ansvaret som regional tovholder.

Hvem er Newcomers?

Newcomers er arbejdsmigranter, der kommer til Danmark med det formål at udvikle deres karriere og prøve kræfter med en ny kultur. Alle tal og erfaringer viser, at én af de hyppigste årsager til, at nogle arbejdsmigranter rejser hjem før tid er, at deres medfølgende familier ikke føler sig som en del af samfundet og det danske kulturliv. Dette er et tab for alle parter. Der er altså enormt potentiale i at målrette folkebibliotekernes kultur- og sprogservices til en ny type udenlandske brugere med andre behov end traditionelle ’flygtninge/indvandrer-services’.
Læs mere om newcomers og projektets formål i projektresuméet (pdf).

Praktisk information

Projektperioden er 1. april 2010 til 31. december 2011. Det forventes, at alle regionale tovholdere indgår og deltager aktivt i projektet indtil dets afslutning 31. december 2011.

For yderligere information om projekt newcomers eller de regionale tovholdere kan I kontakte projektleder Elisabeth Moltke pr. mail emo@statsbiblioteket.dk eller pr. telefon 44 73 46 21.

Vi leder i øjeblikket primært efter regionale tovholdere, men vi vil også meget gerne høre fra jer, hvis I har andre interesser i at være med.