Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Rejseberetning – Arabisk materialemesse i Cairo 2007
For biblioteker
Navigation
 

Rejseberetning – Arabisk materialemesse i Cairo 2007

Rejseberetning – Arabisk materialemesse i Cairo 2007

Et udsnit af bogmessen i Cairo.

26. februar 2007
Af Eva Fahnøe Buch

Dagen efter den årlige integrationskonference den 23. januar tog jeg af sted til Cairo, Egypten for at købe bøger på arabisk på den årlige bogmesse.

Til at assistere med bogindkøbende deltog konsulent Jamal Juma. Jamal er dansk-irakisk forfatter. Han er født i Bagdad, men har boet i Danmark siden 1984, hvor han bl.a. har taget en uddannelse som cand.mag i arabisk.

Der var dejlige 24 grader i Cairo, da vi ankom onsdag eftermiddag, og trafikken var lige så kaotisk, som jeg huskede. Der er overalt et utroligt spektakel, da trafikken glider ved hjælp af flittig brug af hornet – lige fra små høflige trut, til hornet i bund. Det var utroligt, midt i alt dette kaos, at se en mand komme cyklende med en hånd på styret og anden støttende en kvadratmeter kurv på hoved fyldt med brød, mens han elegant snoede sig ud og ind mellem bilerne.

Men det var jo messen vi var kommet for...

Torsdag morgen kl. 10, da messen åbnede, var vi klar til at gå i gang. Inden vi tog derned, var der lavet et intensivt analyse- og forberedelsesarbejde, der havde resulteret i et stort og komplekst regneark, der listede præcis, hvor mange titler og eksemplarer vi skulle købe inden for de forskellige kategorier af børn, voksne, skønlitteratur, faglitteratur, etc. Vi anvendte samtidigt regnearket til at sikre en løbende opfølgning på budgettet og ikke mindst til at holde overblikket, når vi gik rundt på messen.

Så gik det løs fra stand til stand, og listerne begyndte at blive fyldt ud. Med rundt på messen var i øvrigt Shaban, som er repræsentant fra Al-Ahram, vores kontaktfirma i Cairo. Når vi havde valgt en titel og besluttet, hvor mange eksemplarer, vi skulle bruge, sørgede Shaban for, at eksemplarerne blev taget fra med det samme – ellers kan man ikke være sikker på at få det, man har bestilt.

Om torsdagen var messen forbeholdt professionelle indkøbere, hvoriblandt vi regnes, men om fredagen, som er fridag, var messen åben for alle. Da vi kom ud til messen fredag morgen, var der en kø af folk så langt øjet rakte. Shaban fik os heldigvis ind foran i køen – ellers havde vi stået der endnu. Vi fortsatte vores indkøb, og sidst på eftermiddagen var vi i store træk færdige med bogindkøbene – listerne var udfyldt.

Men netop som vi troede vi var færdige, fortalte Shaban, at en forhandler, hvor vi havde købt rigtig mange gode titler faglitteratur, alligevel ikke kunne levere som aftalt. Så måtte vi på den igen, indtil lyset blev sluttet i hallen. Om lørdagen, hvor vi skulle have koncentreret os om at skaffe film, måtte vi bruge formiddagen på bogmessen for at finde erstatninger på de sidste titler. Jeg havde til det sidste friholdt et par skønlitterære titler, fordi jeg håbede at kunne finde nogle ”kioskbaskere” à la Da Vinci-mysteriet, som vi købte i 2006. Det måtte jeg imidlertid opgive – den type bøger var der desværre ikke på messen i år.

Indkøb af film

Lørdag eftermiddag stod der filmindkøb på dagsordnen og vi kørte til en anden del af byen. Vi kom til en ejendom med slagterbutik i stueetagen. Vi gik op at en snæver, dunkel trappe med blodstænk på trinene, og jeg begyndte at føle mig som medvirkende i en gyserfilm. Da vi kom op til DVD-firmaet, gik vi først forkert og kom ind i produktionsafdelingen, hvor vi kunne se alle de nyeste amerikanske film blive lavet om til egyptisk. Vi slog blikket ned og gik ind i lokalet hvor de egyptiske film kunne købes. Heldigvis fik vi hvad vi skulle bruge af voksenfilm uden de store problemer. Børnefilm kunne vi desværre ikke skaffe i Cairo i år.

Om søndagen vendte vi hjem igen efter 3 hårde dage, så nu venter vi spændt på at materialerne kommer til Danmark.

Hvad sker der så nu?

Vi håber materialerne lander i Danmark i løbet af marts, hvorefter de skal katalogiseres og gøres klar til udlån. Allerede i april håber vi så at kunne levere de første 45 bestilte Lyn depoter med næsten 2.500 helt nye eksemplarer arabisk materiale.

Da vi, særligt grundet efterspørgslen og vigtigheden af arabisk materiale, har et ønske om at sikre en mere stabil og varieret forsyning af materiale, arbejder vi også allerede nu på, at afdække mulighederne for at supplere Cairo indkøbsmessen med en indkøbstur til Libanon, men mere om det senere.