Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Så ankom fremtiden – Google som leverandør af danske e-bøger er en realitet
For biblioteker
Navigation
 

Så ankom fremtiden – Google som leverandør af danske e-bøger er en realitet

Udgivet 5. marts 2013

Af Flemming Munch, områdedirektør Statsbiblioteket, Bibzoom ledelse

I Bibzoom har vi i lang tid talt om, at Bibzoom og musikken blot udgør den forreste front i den bevægelse, der er i gang vedrørende bibliotekernes kerneservices.

De digitaliseres og leveres i ”look alikes” af en stribe kommercielle leverandører. Langt de fleste har været meget bevidste om situationen på musikmarkedet, men nu handler det så også om den virkeligt tunge kulturarv – danske bøger på dansk.

Dagspressen har de første dage af marts været fyldt med historier om, at Google planlægger lancering af danske e-bøger og musik inden sommer. Det er en helt forudsigelig og naturlig udvikling, der sker, og vi har langt fra set den sidste aktør på området for digitale biblioteksservices. Bare tænk på Amazon og Apple samt flere andre af de helt store aktører, der sikkert står og tripper.

Det store spørgsmål for bibliotekssektoren er dermed heller ikke, hvorvidt det sker, men snarere i, hvilken takt, og på hvilken måde, bibliotekssektoren bedst muligt udnytter den nye situation, når vi skal levere den optimale public service i forhold til mixet af pris og kvalitet.

Spørgsmålene er mange, og det er svarene sikkert også, men en ting er helt sikkert - intet bliver, som det var. Skal bibliotekerne eje eller leje materialer og infrastruktur? Hvad med forsyningssikkerhed? Formidling? Sikring af fri og lige adgang? Vi følger udviklingen med stor interesse og vender tilbage med opfølgning.