Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Så er Statsbibliotekets sangbøger søgbare - efter syv år…
For biblioteker
Navigation
 

Så er Statsbibliotekets sangbøger søgbare - efter syv år…

Udgivet 17. september 2013


Af Anna Dalager, sektionsleder Statsbiblioteket

I 2006 modtog Statsbiblioteket et tilskud fra Biblioteksstyrelsens retrokonverteringspulje til maskinel retrokonvertering af pligtafleverede ”Sangbøger” og ”Åndelige sangbøger”.

I tidligere tider var der på Statsbiblioteket tradition for, at musikmaterialer behandledes anderledes end andet trykt materiale. Det betød for pligtafleverede sangbøgers vedkommende, at sangbøger med noder blev opstillet ét sted og opført i en særlig registrant, mens sangbøger uden noder blev opstillet et andet sted – ligeledes med særlig registrant. Det er sidstnævnte samling, der nu efter syv år, også er blevet tilgængelig i Danbib.

Samlingens væsentlighed for fagområdet.
Der er tale om pligtafleverede materialer fra 1800-1900-tallet, som derfor også i stort omfang vil være at finde i Det Kgl. Biblioteks samlinger. Men i modsætning til samlingerne i Det Kgl. Bibliotek (som har den museale forpligtelse og derfor kun stiller materialet til rådighed på stedet) vil Statsbibliotekets sangbøger kunne udlånes til brug i hele landet via folkebibliotekerne. Det er derfor af væsentlig betydning for formidlingen af denne sangskat, at også Statsbibliotekets eksemplar nu er søgbart i Danbib – og dermed kan formidles bredt i hele landet.

”Der er tale om kilder til dansk identitets- og kulturhistorie af enestående værdi. Samlingen er et monument over 1800- og 1900-tallets ”Forenings-Danmark” og er et vidnesbyrd om, hvor utrolig megen fællessang, der har været sunget i dette land, og hvad det at have sin egen sangbog har betydet for disse gruppers identitet.” Denne beskrivelse af samlingens faglige betydning er hentet fra en udtalelse af sanghistoriker, fhv. lektor ved Musikvidenskabeligt Institut, Aarhus Universitet, og leder af Sanghistorisk Arkiv, Kirsten Sass Bak.