Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / SBCI – Nu er ’Fokussprog 2008’ fastlagt
For biblioteker
Navigation
 

SBCI – Nu er ’Fokussprog 2008’ fastlagt

7. juni 2007
Af Flemming Munch, Statsbiblioteket

Som det allerede er kendt for de fleste, implementerede BiblioteksCenter for Integration i januar 2007 en ny strategi for både indkøb og udlån.

I forbindelse med udlån var den store fornyelse muligheden for at abonnere på mix-depoter på ønskede sprog (f.eks. 80 film, musik-cd’er og bøger på arabisk) – en samling der så automatisk udskiftes med nyt materiale ca. hvert halve år. Samtidigt hermed blev der åbnet for muligheden for også at abonnere på lyn-depoter, der udelukkende indeholder helt nyt materiale. Denne ordning omfatter kun de fem mest efterspurgte sprog, også kaldet Niveau 1 sprog.

I SBCI kan vi konstatere, at det nye udlånskoncept er blevet utroligt godt modtaget, ja faktisk så godt, at der allerede nu er forudbestilt mere end 80.000 eksemplarer i løbet af de næste 12 måneder. Sammenlignet med tidligere år betyder det, at konceptets første leveår resulterer i et rekordstort udlån.

Fastlæggelse af Niveau 1, 2 og 3 sprog for 2008

I forbindelse med konceptlanceringen i januar lovede SBCI også, at sammensætningen af fokussprog for 2008 ville blive udmeldt medio 2007, og dermed også hvilke sprog der indkøbes på i 2008.

Som nævnt arbejder SBCI med 15 fokussprog opdelt i 3 kategorier, hvor Niveau 1 udgøres af de fem mest efterspurgte sprog og Niveau 2 som udgangspunkt af de fem næstmest efterspurgte sprog. De 10 Niveau 1 & 2 sprog kendetegnes også ved, at det er på disse sprog SBCI indkøber i det enkelte år. De fem Niveau 3 sprog kendetegnes ved at det typisk er sprog hvor efterspørgslen er begrænset, men i vækst, eller hvor samlingen ikke umiddelbart trænger til væsentlig fornyelse.

Ændringer vedr. Niveau 2 og 3 sprog for 2008

I SBCI har vi fået etableret et lidt mere forkromet overblik over efterspørgslen på de forskellige sprog, og det har givet anledning til et par enkelte justeringer vedr. henholdsvis Niveau 2 og 3, hvor kurdisk og vietnamesisk flytter ned fra Niveau 2 til 3 samtidigt med, at afghansk og polsk flytter op til Niveau 2 og dermed bliver til sprog der indkøbes i 2008.

Niveau 1 sprog for 2008 (Omfattende indkøb inkl. Lyndepoter)

Følgende sprog vil være indeholdt i Niveau 1 i 2008 (ingen ændringer i forhold til 2007), og ventes at tegne sig for ca. 70 % af den samlede efterspørgsel: arabisk, tyrkisk, bosnisk/kroatisk/serbisk, urdu og persisk.

Niveau 2 sprog for 2008 (Begrænset indkøb)

Følgende sprog vil være indeholdt i Niveau 2 i 2008, og ventes at tegne sig for ca. 20 % af den samlede efterspørgsel: afghansk, polsk, russisk, somali og tamil.

Niveau 3 sprog for 2008 (ingen indkøb)

Følgende sprog vil være indeholdt i Niveau 3 i 2008, og ventes at tegne sig for ca. 10 % af den samlede efterspørgsel: kurdisk, vietnamesisk, kinesisk, albansk og thai.