Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Statistik for bibliotekernes og deres låneres brug af Digital Artikel Service
For biblioteker
Navigation
 

Statistik for bibliotekernes og deres låneres brug af Digital Artikel Service

Udgivet 17. juni 2015

Af Henrik Haagensen, fuldmægtig, Statsbiblioteket

Så foreligger statistikken for omsætningen i Digital Artikel Service for de første 3 måneder.

I statistikken er det muligt at se hvor meget de enkelte biblioteker og deres brugere har brugt den ny service.

For biblioteker, som abonnerer på Digital Artikel Service er statistikken opdelt i to dele. Det ene tal viser hvor mange artikler, der er leveret som traditionelt fjernlån fra Statsbiblioteket til det enkelte bibliotek og det andet tal viser hvor mange direkte leverancer af artikler til download, der har været til bibliotekernes egne lånere. Det første tal kan bibliotekerne selv aflæse i deres egen indlånsstatistik, det andet tal er noget som kun Statsbiblioteket kan levere. Det sidste tal kan lægges oveni bibliotekernes øvrige indlånstal.

For biblioteker, som ikke har abonnement, optræder der kun et tal for hvor mange artikler, der er blevet leveret som fjernlån til udlevering til slutbrugeren i printet form.

Helt overordnet er der blevet leveret ca. 10000 digitale artikler pr. måned til biblioteker som fjernlån og direkte til bibliotekernes lånere til download.

Tallene fordeler sig med 2/3 som fjernlån og 1/3 til direkte download for slutbrugere. Set i lyset af at servicen kun lige er startet og at der fortsat skal arbejdes med markedsføringen af Digital Artikel Service, er dette et helt tilfredsstillende resultat.

Med hensyn til markedsføringen af servicen er der blevet etableret en formidlingsplatform www.digitalartikelservice.dk. Formålet med denne platform er, at præsentere forskellige temaer med direkte artikelreferencer til bibliotek.dk, som inspiration til brugerne.

Ud over dette har mange biblioteker lavet et standardsvar i BOB-basen, hvor de vejleder lånerene i brugen af Digital Artikel Service, når de håndterer videresendelse af artikler modtaget som fjernlån. Dette gøres med henblik på at flytte lånerne over på den direkte digitale formidling næste gang, de gør brug af Digital Artikel Service.

Statsbiblioteket har modtaget feedback fra flere biblioteker omkring Digital Artikel Service, både vedrørende selve servicen men også omkring funktionaliteten i bibliotek.dk.

Disse tilbagemeldinger vil Statsbiblioteket lade indgå i en evaluering af projektet med henblik på at få lavet de nødvendige justeringer.

Download tallene >> (pdf)