Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Statsbiblioteket fortsætter det digitale fokus, men den ”fysiske” Overcentral fortsætter.
For biblioteker
Navigation
 

Statsbiblioteket fortsætter det digitale fokus, men den ”fysiske” Overcentral fortsætter.

udgivet 17. september 2012


af Jens Hjørne

Statsbibliotekets kontaktdag 2012 blev åbnet af direktør Svend Larsen og områdedirektør for Statsbiblioteket Overcentralområde Flemming Munch. Budskabet fra begge var, at Statsbiblioteket har indsats og blik skarpt fokuseret på digitalisering og digital distribution, men at opgaverne med kerneydelserne i ”den fysiske overcentral” fortsat er vigtige, og efterspørgslen er endda stigende.

Den digitale fokusering har allerede resulteret i en bred vifte af services til biblioteker og borgere, som Statsbiblioteket enten driver eller er partnere i. For blot at nævne nogle

Lektier Online, som leverer lektiehjælp til unge tosprogede lever, men som netop har indgået partnerskab med KMD og nu står foran en endnu større udbredelse end hidtil.

Bibzoom har over sommeren fastslået sin rolle som bibliotekernes digitale musikservice og er relanceret i en helt ny form, som har aktualiseret digitaliseringsdebatten i hidtil uset omfang.

Mediestream: en ny service med distribution af tv og radio til forskere og studerende, men med en enorm folkelig potentiale. I Statsbibliotekets nye kanalstrategi vil mediestream blive leveret til folkebibliotekerne via Bibzoom

Videnskabelige Artikler er et samarbejde mellem Dansk Bibliotekscenter, Kulturstyrelsen og Statsbiblioteket og omfatter distribution af videnskabelige artikler til danske borgere.

Avisdigitalisering. Statsbiblioteket arbejder på digitaliseringen af 32 millioner avissider inden udgangen af 2015. Et af de største projekter af sin art i verden.

AV-Pakken udvider bibliotekernes mulighed for at sætte billede og lyd på det fysiske rum.

Stigende efterspørgsel på ”fysiske” klassikere
Tallene taler deres tydelige sprog: til trods for bibliotekernes stigende digitale udfordringer er efterspørgslen fra bibliotekerne på de ”fysiske services” fra Statsbiblioteket fortsat i vækst. Efterspørgslen på bøger og artikelkopier er i vækst, og Statsbiblioteket arbejder fortsat hårdt i imødekommelsen af efterspørgslen.

I forhold til den digitale efterspørgsel er håndteringen af de fysiske materialer langt mere ressourcekrævende, især når det handler om at omsætte digitale artikelbestillinger til fysiske kopier. En kopi af en artikel er fem gange så ressourcekrævende som ekspeditionen af en fysisk bog. Det er derfor naturligt at satse digitalt men med en fortsat høj prioritet af de klassiske ydelser.