Videre til indhold | Videre til menunavigation

Mine værktøjer

Du er her: Forside / For biblioteker / Nyheder / Statsbiblioteket hjælper med lektierne
For biblioteker
Navigation
 

Statsbiblioteket hjælper med lektierne

Udgivet 3. februar 2010

Af Lone Bak Nielsen

I tre år har Statsbibliotekets BiblioteksCenter for Integration arbejdet for at få oprettet lektiecaféer på bibliotekerne. Nu gøres resultatet op – og med 130 nye lektiecaféer, er det erklærede mål om 100 lektiecaféer mere end nået. Det næste store projekt er ”Lektier Online”, den virtuelle pendant til lektiecaféerne.

130 lektiecaféer på tre år

For tre år siden var der næsten ingen. Nu er der 130 lektiecaféer på folke- og skolebibliotekerne til glæde og gavn for både børn og biblioteker. Statsbibliotekets BiblioteksCenter for Integration har i tre år ledet "Projekt 100 lektiecaféer", som satte punktum ved udgangen af november 2009. Målet var at oprette 100 lektiecaféer, men resultatet blev på 130. Oven i det tal kommer 35 videreudviklinger af lektiecaféerne, såsom læringscentre for voksne eller sprogstimulering for de mindste, så i alt er der oprettet 165 lektiehjælpsprojekter. Alle har fået økonomisk støtte fra ”lektiehjælpspuljen”.

Glade børn og biblioteker

Ikke alene er målet om de 100 lektiecaféer nået. Lektiecaféerne gør også en reel forskel for børnene, der fortæller om bedre faglige resultater og større glæde ved at lave lektier.

”Det er dejligt at få lektiehjælp, for man får lavet sine lektier. Når man så kommer i skole, har man slet ikke dårlig samvittighed, og man forstår også bedre lektierne, end når man sidder derhjemme. Min mor, hun har lidt svært ved det, så det er rart, at der er nogen, der kan hjælpe,” fortæller en pige med tyrkisk baggrund, der er stamgæst i lektiecaféen på hendes lokale bibliotek.

Målgruppen for lektiecaféerne er særligt tosprogede børn og voksne, men lektiecaféerne er åbne for alle. 

Lektiecaféen er blevet en fast del af bibliotekets tilbud

Også bibliotekerne mærker en forskel: Lektiecaféerne skaber øget liv på biblioteket, gør biblioteket interessant for lokalpressen og styrker bibliotekets integrationsprofil. Derfor bliver over 70 % af de lektiecaféer, der har fået etableringsstøtte fra lektiehjælpspuljen, også videreført i bibliotekets drift.  At så stor en andel af bibliotekerne prioriterer at føre lektiecaféerne videre, er en stor succes for ”Projekt 100 lektiecaféer”, fortæller Flemming Munch, områdedirektør på Statsbiblioteket.

”Projekt 100 lektiecaféer har været løftestangen for bibliotekernes lektiecaféer men har ikke været nogen garanti for, at lektiecaféerne ville leve videre, når støttemidlerne slap op. Det viser vores tal nu, at lektiecaféerne rent faktisk gør. Og dét er en succes. Der er tale om en ny service, der er blevet en fast del af bibliotekets tilbud. En service, som bibliotekerne selv er i stand til at løfte, også uden den store belastning af bibliotekets ressourcer. Det er vi på Statsbiblioteket glade for at have været med til at udvikle."

”Lektier Online” vil supplere de fysiske caféer

Der vil stadig blive arbejdet med lektiehjælpsprojekter på Statsbiblioteket, men fremover gælder det ”Lektier Online”, der er den virtuelle pendant til de fysiske lektiecaféer, fortæller områdedirektør Flemming Munch.

”Lektier Online bygger videre på de gode erfaringer med de fysiske lektiecaféer. Vi kan se, at lektiehjælpen gør en forskel, men de ældste børn i folkeskolen har ikke for alvor taget lektiecaféerne til sig. De har stadig brug for lektiehjælp, men de skal nås på en anden måde. Ved at rykke lektiehjælpen ud på internettet, forventer vi at imødekomme netop den målgruppe. Selvfølgelig vil de børn og unge, der værdsætter at sidde fysisk over for deres lektiehjælper, stadig kunne finde hjælp på lektiecaféerne på bibliotekerne, men de, der foretrækker en online version, vil kunne finde hjælpen der.”

Arbejdet med at udvikle den nye service er i fuld gang på Statsbiblioteket. Det er et 3-årigt udviklingsprojekt finansieret via satspuljemidler, og den primære målgruppe er unge i 7. til 10. klasse, bosat i udsatte boligområder. Lektier Online skal være en landsdækkende lektiehjælpsordning med udgangen af 2011, men i første omgang målrettes servicen et par boligområder i Århus, som en pilotordning.

Biblioteker gør en forskel for integrationen

Lektiehjælpsprojekterne er helt i tråd med kerneopgaven for Statsbibliotekets BiblioteksCenter for Integration, der er at støtte bibliotekerne i deres arbejde med at betjene flygtninge og indvandrere. Både de fysiske lektiecaféer og Lektier Online har flygtninge og indvandrere som deres primære målgruppe, og formålet er på sigt at hjælpe flere til at gennemføre en uddannelse. Erfaringerne fra de fysiske lektiecaféer viser også, at der er andre gevinster ved lektiehjælpen end de rent faglige. Lektiecaféerne er også en god ramme for socialt samvær, sprogstimulering og kulturmøder på tværs af baggrunde, og lektiehjælpen bidrager derigennem til flere aspekter af integrationen.

Lone Bak Nielsen var projektleder fra december 2008 til november 2009.

Evaluering: Projekt 100 lektiecaféer - 130 lektietilbud på tre år + bilag

Læs mere om det afsluttede lektiecaféprojekt på www.statsbiblioteket.dk/lektiecafe og følg med i Lektier Online på www.statsbiblioteket.dk/lektier-online